REAKCIJE

VKBI: Diskriminacija nad Bošnjacima i aparthejd u entitetu RS moraju se zaustaviti

Istaknuto je da političko rukovodstvo RS-a konstantno kreira javnu tezu koja se narativima i djelovanjem provodi u praksi, da je RS entitet srpkog naroda

Salkić je upoznao učesnike o položaju i statusu bošnjačkog naroda. VKBI

A. J. / Fena

29.1.2021

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) saopćilo je da diskriminacija nad Bošnjacima i aparthejd u entitetu Republika Srpska (RS) moraju biti zaustavljeni.

To je saopćeno nakon radno-konsultativnog sastanka održanog u sjedištu VKBI-ja u Sarajevu, kada je generalni sekretar te asocijacije Emir Zlatar primio potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Eldina Kajevića i člana Vijeća publicistu Avdu Huseinovića.



Težak položaj povratnika

Prema saopćenju, Salkić je upoznao učesnike o položaju i statusu bošnjačkog naroda koji je od Dejtonskog sporazuma do danas sistematski izložen diskrimaniciji i omalovažavanju.


Političko rukovodstvo RS-a konstantno kreira javnu tezu koja se narativima i djelovanjem provodi u praksi, da je RS entitet srpkog naroda, iako je Ustavom BiH kao i Ustavom RS-a jasno definisana ravnopravnost  i jednakopravnost svih naroda i građana. Javno negiranje pravnosnažno presuđenog genocida nad Bošnjacima, zabrana korišćenja bosanskog jezika u školama u RS bošnjačkoj djeci, neispunjavanje obaveze zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u institucijama RS, kako je definirano Dejtonskim sporazumom, samo su neki od eklatantnih primjera da je politika aparthejda još prisutna u Evropi u entitetu RS.


U regionalnim odnosima uspostavlja se savez između političkh rukovodstava Srbije i bh. entiteta RS i prezentira se kao „savez srpskih država" na Balkanu, što je otvoreno zagovaranje dovršetka projekta izgradnje velikosprske države i prostora i na jasan način dovodi u pitanje suverenitet države Bosne i Hercegovine.


Dodatno težak položaj povratnika Bošnjaka u RS usložnjava teška ekonomska situacija koja je dobrim dijelom proizvedena visokim stepenom korupcije u RS, a to ne ide u prilog održivom povratku posebno bošnjačkih žrtava koje su preživjele genocid.


Eldin Kajević, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, ukratko je prezentirao ciljeve i zadatke kojima će se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike baviti u narednom periodu, s posebnim akcentom na uspostavi kontakata i suradnje s novom administracijom predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).


Iznesene informacije i saznanja sigurno će biti prezentirani u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, s jasnim zahtjevima i stavovima da su neprihvatjivi aparthejd i negiranje zločina genocida od političkih struktura u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Crkva u dvorištu Fate Orlović


Kajević je posebno akcentirao slučaj neuklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate Orlović i pored presude Evropskog suda za ljudska prava.


Usuglašeno je da u narednom periodu treba održati videokonferencije na kojima bi Salkić i istaknuti članovi akademske zajednice iz Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca,  američkoj i kanadskoj javnosti prezentirali činjenice o aparthejdu koji se provodi nad nesrpskim stanovništvom u entitetu RS, te opstrukcijama koje se odnose na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda sudova UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.