NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Šta uzrokuje razvoj dijabetesa kod djece

Dr. Edin Buljugić ukazuje sa kojim problemima se možemo sresti kada je u pitanju kičma

Z. K.

2.2.2021

Naslovnica priloga "Porodica i zdravlje". Avaz

TEMA: Glavni faktor rizika od razvoja dijabetesa kod djece je pretilost

Dr. Salih Azabagić, internista endokrinolog pojasnio je kako prepoznati simptome dijabetesa kod djece. Dijagnoza dijabetesa melitusa tipa 2 u djece se postavlja na temelju rezultata probira u djece s prepoznatim faktorima rizika od njegova razvoja ili na temelju simptoma. Glavnim faktorima rizika od razvoja ovog oblika bolesti smatraju se pretilost, pozitivna porodična anamneza, znakovi inzulinske rezistencije te pripadnost određenim rasama, npr. američki crnci, američki Indijanci, Hispanci, Azijci i slično.

GINEKOLOGIJA: Prof. dr. Kenan Drljević pojašnjava zašto se javlja krvarenje i šok (DIK) nakon porođaja te kada se pojavljuju se u prijevremenom odvajanju posteljice od maternice (abrupciji zašto dolazi do ovog problema. Naveo je kako je u normalnim okolnostima zgrušavanje krvi ovisno o cjelovitosti krvne žile, trombocitima te ravnoteži između faktora zgrušavanja i procesa otapanja ugrušaka.

FIZIJATRIJA: Dr. Edin Buljugić ukazuje sa kojim problemima se možemo sresti kada je u pitanju kičma. On ističe kako je to jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice te se procjenjuje da 80 posto populacije tokom svog života ima barem jednom bolove u kičmi ili slabinskom, donjem dijelu kičme. Također je dodao kako bol u kičmi može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača u sve jaču bol.

I JOŠ: Luk opušta krvne sudove; Kvalitetan san; Kakao čuva srce, mozak i kožu; Sok od kupusa čuva organizam; Jačanje imuniteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.