STAVOVI

Bratić: Ukidanje odlikovanja ratnim zločincima je dobra prilika za NSRS

Ne možemo veličati ratne zločince bez obzira o kome da se radi i iz kojeg naroda dolazi, smatra Bratić

Bratić: Ne možemo veličati ratne zločince. Arhiv

Piše: E. H.

4.2.2021

Pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) predsjedavajućem NSRS i klubovima zastupnika je dobra šansa i prilika da se ispravi greška koja je počinjena 24. oktobra 2016. godine kad je NSRS dodijelio odlikovanja i povelje presuđenim ratnim zločincima, smatra zastupnik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić.



Dobra prilika

Dodao je da je ovo dobra prilika za poziciju i opoziciju u NSRS da pokažu da su opredijeljeni za suživot, da poštuju Dejtonski mirovni sporazum.

- Na kraju da poštujemo one moralne norme koje su važile i koje važe, da ne možemo veličati ratne zločince bez obzira o kome da se radi i iz kojeg naroda dolazi. Smatra da će NSRS imati snage i da će se izdići iznad dnevne politike i vratiti dignitet koji je narušen prije četiri godine. Presuđeni ratni zločinci Karadžić, Krajišnik i Plavšićka ne mogu da predstavljaju jedan narod, oni imaju svoje ime i prezime i oni kao i svi drugi koji su učestvovali u zločinima na ovim prostorima trebaju odgovarati i ne mogu biti predmet priznavanja i odlikovanja – poručio je Bratić.


Ukinuti odlikovanja

Prema njegovim riječima, odlikovanja se moraju ukinuti ako želimo evropski put BiH i ukoliko želimo da pošaljemo poruku da poštujemo jedni druge, evropske konvencije i presude međunarodnih sudova.

- Aktuelna pozicija u Skupštini se ogradila od ratnih zločina prije desetak godina, formirala je komisiju za Srebrenicu koja je nepobitno utvrdila da je na prostoru Srebrenice i okolnih opština počinjen genocid. Ne možemo tek tako promjenom političkog ambijenta ili okolnosti da sad tvrdimo nešto drugo. Mislim da je ovo šansa koju neće propustiti zastupnici kako opozicije tako i pozicije i da će svako od nas pokazati da svi želimo da se na ovim prostorima daleko bolje živi – zaključio je Bratić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.