MOSTAR

Zelenika nakon prekida sjednice Gradskog vijeća: Ovo je cirkus

U kampanji su svima bila puna usta BiH i multietničnosti. A, sada svako može biti gradonačelnik, samo ne Hrvat. O čemu pričate,

Ivan Zelenika. M. Sm.

Piše: M. Smajkić

12.2.2021

Nakon prekida drugog dijela nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, predsjednik GV-a, Ivan Zelenika, u prisustvu svih vijećnika iz svoje stranke HDZ-a BiH, kazao je da je riječ o igrokazu u režiji Bh. bloka, a, vjerovatno, kako je rekao,  i njihovih partnera iz Koalicije za Mostar.

- Ovo je neprihvatljivo imamo tri vjenčanja u Vijećnici danas i, umjesto da razgovaramo o tome kako im pomoći da kupe prvu nekretninu, mi ispunjavamo dječačke i djevojačke snove jer je to sanjao. Uvodimo u praksu da na svakoj sjednici svako može poželjeti šta želi. Gospodo i gospođe neće moći. Nećete se igrati sa građanima ni sa mnom osobno. Ovo nije cirkus. Ako vam je do cirkusa, eno Bišća i tobogana. U kampanji su svima bila puna usta BiH i multietničnosti. A, sada svako može biti gradonačelnik, samo ne Hrvat. O čemu pričate? Ničije želje ubuduće neće se ispunjavati u Gradskom vijeću - kazao je Zelenika.


Pojasnio je da je sjednica prekinuta na zahtjev kluba vijećnika Bh. bloka.

- Meni kao predsjedniku Vijeća ideja ni nacrt ni dopis iz Bh. bloka nije došao. U tajništvo GV ništa nije došlo. Na sjednici je Baralija iznijela prijedlog koji nije utemeljen. Neće se igrati dalje. Statut je jasan. On propisuje kako se bira gradonačelnik. Propisano je trajanje mandata i smjena. Tehnički trebamo kroz poslovnik provesti nečije želje - kazao je Zelenika.

Novinarima se obratio i predsjednik GO HDZ-a BiH Slaven Zeljko kazavši da je prijedlog koji je iznijela Baralija o rotirajućem gradonačelniku neprovodiv i nelogičan.

- U Izbornom zakonu nema rotacije. Jutros je taj prijedlog došao kroz medije. Nadam se da ćemo to razjasniti do ponedjeljka. Ne može se mijenjati ni Izborni zakon ni Statut ni Poslovnik. Nastavak mora biti po definiranoj proceduri. To je drugi krug izbora za gradonačelnika i sve drugo je cirkus - naglasio je Zeljko.

Poručio je da će Kordića podržati oni koji misle da je bolji od ostali.

- Ne znam brojke. On će u trećem krugu biti izabran - kazao je Zeljko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.