STAVOVI

Kutle: Bespotrebno se politizira registar računa fizičkih lica

To je nešto što od nas očekuje EU kao korak ka prilagođavanju evropskim standardima, a prema uzoru na sve susjedne države, naglasio Kutle

Kutle: Neophodan alat za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Arhiv

Piše: Erdin Halimić

28.3.2021

Pitanjem uspostavljanja jedinstvenog registra računa fizičkih lica bespotrebno se politizira, kazao je za „Avaz“ direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.


Centralna banka

Dodao je da uspostava jedinstvenog registra za cijelo područje BiH unutar jedne državne institucije kao što je Centralna banka svakako ima svoje prednosti i pozitivno bi se odrazilo na poslovanje brojnih institucija i nadležnih organa, uključujući i banke.

- Jedinstveni registar računa fizičkih lica predstavlja bazu podataka o računima koje fizička lica imaju otvorene u bankama. Ovo podrazumijeva račune za obavljanje platnog prometa, račune depozita i uloga na štednju, kao i drugih računa u domaćoj i stranoj valuti. Ovaj registar bi bio od izuzetnog značaja za unapređenje transparentnosti poslovanja i jačanja finansijske discipline jer olakšava i ubrzava identificiranje računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku te drugim sudskim postupcima - pojasnio je Kutle.

Ističe da se unapređenje aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti navodi kao najveća prednost uspostave jedinstvenog registra računa.

- U trenutnim uvjetima nepostojanje ovog registra znači da, u slučaju kada postoji zakonit interes za pribavljanje podatka o banci kod koje fizičko lice ima račun, nadležni organ (sud, porezna uprava, SIPA i drugi organi) mora pojedinačno, na sve banke koje posluju na području BiH, uputiti zahtjev za dostavljanje ove informacije, što iziskuje značajne resurse i vrijeme, da ne govorimo o trošku papira, bespotrebnog štampanja i slanja dokumentacije - istakao je Kutle.


Ušteda vremena

Naglasio je da bi se uspostavom jedinstvenog registra kroz transparentnost i dostupnost ovih podataka na jednom mjestu postigao viši stepen efikasnosti, kroz uštedu vremena, ljudskih resursa i materijalnih dobara.

- Ono što Evropska unija nesporno očekuje jeste da sve zemlje članice uspostave jedinstveni registar računa za cijelu zemlju, što predstavlja korak ka prilagođavanju EU standardima, prema uzoru na zemlje u regiji koje su već uspostavile centralizirane registre računa - kazao je Kutle.

Neophodnost digitalizacije

- Bankarski sektor je naglasio neophodnost digitalizacije, međutim, za to je potrebna podrška svih nivoa vlasti. Prije svega, treba usvojiti novi Zakon o elektronskom potpisu koji će biti usklađen s EU regulativom, kao i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Usvajanje ovih zakona ocijenjeno je kao kamen temeljac u okviru pregovora za novu tranšu MMF-a - kazao je Kutle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.