IMUNIZACIJA

Crna rupa Evrope: U regionu masovna, u BiH sadaka vakcinacija

Broj vakcinisanih građana u BiH toliko je skroman da u svjetske statistike još i ne ulazimo. U našu zemlju do sada stiglo oko 142.000 doza

BiH crna rupa Evrope. Ilustracija

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

23.4.2021

U olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu prije dva dana započela je masovna vakcinacija građana Sarajeva protiv COVID-19. Riječ je o “raspodjeli” doza koje je naša zemlja do sada dobila kroz nekoliko donacija, s obzirom na to da naše vlasti još nisu uspjele kupiti vakcine.


Srbija prednjači

Jedna od donacija stigla je iz Srbije, koja je u evropskom vrhu po broju vakcinisanih. U Srbiji je već potpuno vakcinisano (primilo je obje doze) 1,24 miliona stanovnika (26,76 posto), a broj ukupno datih doza je 3,07 miliona.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, visoko stoji i Slovenija koja je vakcinisala 18,29 posto stanovništva, a susjedna Hrvatska stigla je već do 14,09 posto.

Albanija je, zaključno s 20. aprilom, vakcinisala 350 hiljada građana, što iznosi oko 8,1 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva. U Crnoj Gori vakcinisano je 6,2, u Sjevernoj Makedoniji 2,07, a na Kosovu 0,83 posto stanovništva.

Kao što se iz brojki može zaključiti, Bosna i Hercegovina je po broju vakcinisanih najgora u regionu, i na samom je začelju Evrope. U BiH je do sada stiglo oko 142.000 doza vakcina protiv koronavirusa različitih proizvođača, a dok druge zemlje objavljuju podatke na dnevnom nivou o broju vakcinisanih, u našoj zemlji to je još uvijek nepoznanica.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je do 20. aprila u zdravstvene ustanove u tom bh. entitetu isporučeno više od 31.000 prve i oko 10.000 druge doze vakcina. Prema njihovim podacima, u potpunosti je vakcinisano oko 10.000 osoba.


Imunizacija. Avaz

Nigdje nas

S druge strane, u FBiH stiglo je oko 60.290 vakcina, a dodatno za Kanton Sarajevo još 10.000 doza “AstraZenece” koje je donirala Srbija.

Jasno je da ove brojke čine tek nekoliko promila u odnosu na ukupan broj stanovnika u BiH te da se, s te strane, u našoj zemlji ne može govoriti o iole značajnijoj imunizaciji, što potvrđuje i činjenica da nas nema u svjetskim statistikama.


Izrael šampion

Izraelci više ne moraju nositi zaštitne maske na otvorenom, a nakon intenzivne kampanje vakcinisanja vrhunac epidemije u ovoj zemlji je prošao. Oko 5,3 miliona stanovnika, od ukupno devet miliona, primilo je najmanje jednu dozu “Pfizera”. Gotovo pet miliona ljudi primilo je već dvije doze.

Na drugom mjestu je Velika Britanija s oko 49 posto vakcinisanih, na trećem Čile s 40,9 posto, a na četvrtom SAD sa 39,85 posto vakcinisanih.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.