PROJEKTI

Godišnja ušteda čak 25.000 KM

Vrijednost ovog projekta je 88.195 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH podržao je ovaj projekt sa 49.040 KM

Projekt je implementiran na ukupno pet izvorišta. Avaz

Piše: A. Č.

24.4.2021

Projekt poboljšanja energetske efikasnosti na izvorištima i pumpnim postrojenjima JKP „Vodovod“ Cazin realiziran je u prvom kvartalu prošle godine.

Cilj ovog projekta bio je doprinijeti povećanju efikasnosti distribucije vode te zaštiti okoliša, poboljšanju energijske efikasnosti na izvorištima i pumpnim postrojenjima JKP “Vodovod” d.o.o. Cazin.

Vrijednost ovog projekta je 88.195 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH podržao ga je sa 49.040 KM.

Smanjenje potrošnje

Kako su troškovi električne energije za crpljenje i distribuciju vode izuzetno visoki, iz razloga što se sva voda crpi iz bunara, zatim prebacuje pumpnim postrojenjima do rezervoara i krajnjih potrošača, za „Vodovod“ je jedan od prioriteta smanjenje tih troškova te je iz tog razloga Projekt poboljšanja energijske efikasnosti na izvorištima i pumpnim postrojenjima apliciran za dobivanje sredstava od Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Projekt je implementiran na ukupno pet izvorišta i tri prepumpne stanice. Direktne uštede zbog smanjenja reaktivne energije iznose oko 25.000 KM na godišnjem nivou. Indirektne uštede se odnose na produženje radnog vijeka pumpi.

U toku realizacije projekata instalirana su i stavljena u upotrebu kompenzacijska postrojenja, frekventni regulatori i druga elektrooprema na izvorištima i pumpnim postrojenjima Ljubijankići, Vignjevići, Gnjilavac, Pajića potok, Mutnik, Džehveruša i Lučka.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Smanjenje potrošnje električne energije kompenzacijom reaktivne energije postiže se ugradnjom kompenzacijskih postrojenja koja se ugrađuju na mjestima potrošnje električne energije na izvorištima i pumpnim stanicama. 

Kompenzacijom reaktivne energije smanjuje se prividna snaga te se na taj način rasterećuju generatori, transformatori i vodovi od proizvodnje, odnosno prijenosa reaktivne energije, a smanjuju troškovi za prekomjerno preuzetu reaktivnu energiju.


Manji računi

S obzirom na stanja postrojenja, sanacija je bazirana na popravku postrojenja za kompenzaciju reaktivne energije. Na svim navedenim postrojenjima zamijenjene su oštećene kondenzatorske baterije, što je dovelo do popravka faktora snage, a što je i utvrđeno iz energetskih kartica. Ovo je dovelo do smanjenja mjesečnih računa za električnu energiju.

Prema prethodno izrađenoj projektnoj dokumentaciji, realizacija projekta direktno će smanjiti potrošnju električne energije za 703 kWh na godišnjem nivou, ostvariti ekonomske uštede u iznosu od 28.339 KM te smanjiti emisiju CO2 za 245,1 kg na godišnjem nivou.

Također, projektom je postignuto bolje kondicioniranje u radu pumpnih postrojenja te je povećana sigurnost na radu.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.