SJEDNICA PREKINUTA

Usvojen Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog upošljavanja

Vrlo često se zloupotrebljava pozicija. Uvijek se nađe način da se zaobiđe norma, rekla je Brčić

Lejla Brčić. Printscreen

Piše: A. Č.

27.4.2021

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo je nakon duge rasprave usvojila Nacrt Zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog upošljavanja. Time je KS napravio korak naprijed da bude prvi nivo vlasti u Bosni i Hercegovini na kojem postoji ovakav zakon.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS, resorna ministrica Lejla Brčić rekla je da imaju dobar prijedlog, ali podsjeća da se radi o Nacrtu.

- Vrlo često se zloupotrebljava pozicija. Uvijek se nađe način da se zaobiđe norma. Ovaj zakon sadrži norme koje mogu ograničavati pravo na rad, ali ona se mogu ograničiti. Procijenjeno je da postoji javni interes. Isto tako je bilo kada smo javno objavili primanja, ali obzirom da se radi o javnom novcu, nije bilo problema - rekla je ministrica Brčić.

Istakla je da je riječ o jednoj od antikoruptivnih aktivnosti.

- Od nacrta do prijedloga zakona bit će definirano interesno povezano lice. Stečeno pravo na rad se ne smije uzurpirati. Kada je riječ o državnim službenicima oni ne mogu biti u stranačkim organima. Ugovor o djelu ne smije biti zaključen za radna mjesta koja su sistematizirana, ali se vrlo često odstupa. Oni trebaju biti izuzetak, a ne pravilo. Kroz registar oni trebaju biti prezentirani i da budu javno dostupni - kazala je Brčić.

Što se tiče domaćeg zakonodavstva, uzete su u obzir odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, odnosno odredbe člana 5. navedenog zakona koji, između ostalog, propisuje da se zakonske mjere i radnje neće smatrati diskriminacijskim kada se svode na nepovoljno razlikovanje ili različito postupanje ako su zasnovane na objektivnoj i razumnoj opravdanosti.

Određene mjere neće se smatrati diskriminacijskim kada se njima ostvaruje legitiman cilj i ako postoji razuman odnos proporcionalnosti između sredstava koja se koriste i cilja koji se nastoji realizirati.

Ministrica Brčić je navela i to da je Nacrt zakona u skladu i sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a pojedina rješenja koja Nacrt zakona predviđa (sukob interesa u toku rada, rad pod rukovodstvom bliskog srodnika) propisana su i Zakonom o državnoj službi Brčko Distrikta.

- S obzirom na opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo na transparentan rad i borbu protiv korupcije, ovaj zakon je jedan od ključnih koraka u pravcu transparetnosti. Njime se utvrđuje zabrana nepotizma i stranačkog zapošljavanja čime se pokazuje i iskazuje spremnost Vlade Kantona Sarajevo na transparentnost i isključivanje bilo kojeg oblika sukoba interesa u procesu zapošljavanja u državnoj službi u Kantonu Sarajevo – zaključila je ministrica pravde i uprave Lejla Brčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.