SAOPĆENJE

KCUS o smrti trudnice Melihe Lisak: Pacijentica je došla u kritičnom općem stanju, životno ugrožena zbog Covid 19 infekcije

Pacijentica pri prijemu odaje utisak teškog i životno ugroženog pacijenta, saopćeno je iz KCUS-a

A. Ka.

28.4.2021

Meliha Lisak preminula u KCUS-u. Avaz

Jasmin Lisak, suprug Melihe Lisak, dvadesetčetverogodišnjakinje koja je preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije nekoliko dana u sedmom mjesecu trudnoće, u potresnoj ispovijesti za "Avaz TV" je ispričao njene posljednje dane.

Jasmin je, između ostalog, tvrdio da njegova supruga nije imala adekvcatan tretman, da joj je po ulasku u bolnicu oduzet mobitel te da nakon što je preminula nije dobio njene nalaze i zdravstvenu knjižicu.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su se oglasili saopćenjem.

Visoka temperatura

- Pacijentica M. L. je premještena iz Kantonalne bolnice Zenica 12. aprila u kritičnom općem stanju, životno ugrožena zbog Covid 19 infekcije. U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji je evidentirano da je pacijentica primarno bila hospitalizirana u KB Zenica od 9. do 12. aprila 2021. Prije hospitalizacije u KB Zenica, također je liječena od strane infektologa zbog visoke temperature, produktivnog kašlja. U toku hospitalizacije u KB Zenica došlo je do pogoršanja općeg stanja pacijentice.

U izuzetno teškom općem stanju u KCUS pacijentica je hospitalizirana u Posebni respiratorni centar (PRC) KCUS 12. aprila 2021.godine u 12:30 h. Pacijentica pri prijemu odaje utisak teškog i životno ugroženog pacijenta.

Odmah po prijemu pacijentica je postavljena na respirator (Dreger EVITA DURA 4) uz neinvazivnu isporuku kiseonika 50 l u minuti, te se saturacija popravlja. U narednih nekoliko dana opće stanje pacijentice u odnosu na prijem bilo je bolje.


U toku boravka u PRC sprovodilo se kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa. Tokom hospitalizacije u PRC urađen je i RTG pluća, koji evidentno prikaže opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom.

Dana 19. aprila 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije, kada se pacijentica M. L. u 18:35 sati sedira, intubira i postavi na kontrolisanu mehaničku ventilaciju ( aparata za KMV Dreger EVITA DURA 4).

I pored svih reanimacionih mjera nastupa cardiac arrest i pacijentica egzitira u 21:15 sati 19. aprila 2021.godine.

Terapijske opcije iscrpljene

Duboko poštujući bol svake porodice koja je izgubila svog člana zbog Covid-19 infekcije, napominjemo da su svi pacijenti koji su hospitalizirani u KCUS zbog Covid -19 infekcije, upućeni iz drugih ustanova nakon što su sve terapijske opcije iscrpljene.

Znamo da druge zdravstvene ustanove u svojoj nemoći da se izbore sa infekcijom Covid 19, traže pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i mi ćemo svakog pacijenta primiti, što smo činili i do sada. Najveći broj pacijenata je došao je u KCUS u krajnje teškoj fazi Covid – 19 bolesti nakon neuspješnog liječenja u raznim zdravstvenim ustanovama privatnim i javnim, te telemedicinom preko call centara.

Primajući takve pacijente bili smo svjesni da će kod velikog broja ishod liječenja biti loš. Zahvaljujući predanom radu KCUS veliki dio tih pacijenata smo ipak spasili i otpušteni su kući. Svi ljekari i ostalo osoblje KCUS-a uložili su ogroman trud u borbi protiv COVID- 19 – stoji u saopćenju KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.