RAZGOVOR

Kurt Basiner za "Avaz": Opet će neki negirati da je Mladić zločinac

Bizaran spektakl predsjedavajuće sutkinje Nijambe, koja se suprotstavila gotovo svim žalbenim presudama, bio je u najmanju ruku depresivan, kazao Basiner

Basiner: Presuda neće imati nikakav utjecaj na umove u BiH ili regiji. Avaz

Piše: E. Halimić

9.6.2021

Olakšanje je da je ratnom zločincu Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora za silne zločine koje je počinio u toku rata u BiH, kazao je za „Avaz“ ugledni politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije Kurt Basiner (Bassuener).


Brojni zločini

- Ovo je olakšanje i pruža određeno zadovoljstvo budući da je potvrđeno da su dokazani brojni, stravični zločini počinjeni po Mladićevoj komandi. Ali bizaran spektakl predsjedavajuće sutkinje Nijambe (Nyambe), koja se suprotstavila gotovo svim žalbenim presudama, bio je u najmanju ruku depresivan - istakao je Basiner.

Dodao je da će se u budućnosti naći osobe koje će stav ove sutkinje uzeti za osnovu za revizionizam.

- Naći će se oni koji će u budućnosti negirati zločince ili zločine, uključujući genocid, a za to će koristiti stav sutkinje Nijambe - poručio je Basiner.

Prema njegovim riječima, ova i ovakva presuda je u potpunosti neophodna, opravdana i dugo očekivana.

- Nažalost, mislim da ni ovakva presuda neće imati nikakav utjecaj na umove u BiH ili regiji, a s obzirom na prirodu događaja. I naravno, genocid se - prema dizajnu - dogodio u cijeloj BiH, od početka rata - kazao je Basiner.

Podsjetio je na stavove novinara Alana Litla (Allan Little), koji je i prošle godine uvjerljivo, kao i mnogo puta prije toga, dokazao genocid u više bh. općina.


Dodik i Čović

- Nažalost, oni koji su predani Mladićevoj zaostavštini već ovu presudu proglašavaju nepravednom i predodređenom. Nema iznenađenja u tom pogledu - rekao je Basiner.

Naglasio je da ova presuda apsolutno neće utjecati na strukturu BiH, kao ni na položaj RS.

- Dodik je efikasno izgradio svoju trenutnu bazu moći kandidirajući se 2006. s prilično jasnom ponudom, a to je da brani rezultate napora SDS-a da se stvori RS, jer nije iz stranke koja je prouzrokovala Srebrenicu. I zbog toga se na njega ne može vršiti pritisak u ovom smislu. Nakon 2006. nije bilo takvog pritiska na njega, upravo suprotno, on zajedno s Draganom Čovićem učinkovito definira međunarodnu agendu u BiH. Ne očekujem bilo kakvu promjenu u njegovim pričama ili držanju - istakao je Basiner.

Teško do promjene u srcima

- Sve u svemu, nakon što sam pogledao izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću mogu reći da mi je laknulo. Posebno što je prvostepena presuda podržana u cijelosti. Ipak, razočaran sam neslaganjem sutkinje Nijambe koje nema opravdanja. Ipak, nemam previše nade da će potvrđivanje ove presude promijeniti srca i umove ljudi u sadašnjem vremenu u BiH - kazao je Basiner.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.