IZNESENI ALARMANTNI PODACI

SDP: Vlada FBiH sabotirala nabavku vakcina

Na sjednici je razmatran i proces imunizacije građana BiH u svjetlu najave širenja novog Delta soja

A. K.

Održana sjednica Predsjedništva SDP-a

Foto: Arhiv


Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, pored ostalog, razmatrane su informacije o realizaciji ranijih zaključaka, saopćeno je iz te partije. Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić obavijestio je prisutne o sastanku s Draganom Čovićem, a povodom započete inicijative o racionalizaciji FBiH, što je također bio jedan od zaključaka s prošle sjednice.

- Rečeno je kako će se nastaviti sastanci sa liderima drugih stranaka, kako bi se prezentirala rješenja za racionalizaciju Federacije BiH koja je pripremio ekspertni tim SDP BiH predvođen Jasminom Imamovićem. Planirana rješenja su usmjerena ka poboljšanju statusa i ravnopravnom tretmanu svih građana u Federaciji - navodi se u saopćenju.

Navodi se da je na sjednici Predsjedništva podržan nastavak procesa dogovaranja oko zajedničkog nastupa na općim izborima u Republici Srpskoj. Organizacije SDP-a su iskazale spremnost i motivisanost za terenski rad i pripreme pred izbore.

Predsjedništvo je informisano o sastanku lidera opozicije sa ambasadorima PIC-a. SDP BiH je, kako je saopćeno, pred predstavnicima međunarodne zajednice ponovio svoj stav kako za uvođenje elektronskog glasanja nije potreban novi Izborni zakon već da to svojom odlukom o načinu sprovođenja izbora propisuje CIK BiH. SDP BiH smatra da je ključ za osiguravanje promjene vlasti u Bosni i Hercegovini stvaranje pretpostavki za fer i poštene izbore. Podrška predstavnika međunarodne zajednice bi u tom pogledu mogla biti presudna.

- Na sjednici je razmatran i proces imunizacije građana BiH u svjetlu najave širenja novog Delta soja. Iznesen je alarmantan podatak da je vakcinisano manje od 9% stanovništva. Također, članovi Predsjedništva su informisani da je Vlada FBiH sabotirala nabavku vakcina koji je vodila Vlada Kantona Sarajevo. SDP BiH neće odustati od insistiranja da se kroz nabavku i vakcinisanje što većeg broja građana osigura zaštita zdravlja stanovnika - zaključuje se u saopćenju SDP-a.

NA VRH

Podijeli članak na