PROJEKTI

Počinje izrada strategije razvoja turizma u FBiH 2021/2027.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u izradi strategije koristit će pristup baziran na četiri stuba, odnosno na marketingu destinacije, proizvodu i iskustvima, te razvoju ljudskih resursa i poticajnog okruženja

Cilj je unaprijediti turistički sektor. Arhiv

L. S.

6.7.2021

Federalno ministarstvo okoliša i turizma započinje izradu strategije razvoja turizma Federacije BiH u periodu od 2021. do 2027. godine, u čemu će sarađivati s Privrednom komorom FBiH, a uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Tim povodom na Ilidži će sutra biti održan sastanak na kojem će učestvovati premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić i direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) Ibrahim Osta, kao i kantonalni premijeri i ministri turizma, predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija, te Vanjskotrgovinske komore BiH iturističkog sektora, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Kako je saopćeno, u izradi strategije bit će korišten pristup baziran na četiri stuba, odnosno na marketingu destinacije, proizvodu i iskustvima, te razvoju ljudskih resursa i poticajnog okruženja. Ova metodologija razvijena je u skladu s najboljim međunarodnim praksama za unapređenje konkuretnosti turističkog sektora.


Turisti na Baščaršiji. Arhiv

Značajan partner u ovom procesu bit će Privredna komora FBiH koja će djelovati kao posrednik za osiguravanje aktivnog učešća privatnog sektora tokom razvoja i implementacije strategije.

- USAID Turizam će organizirati niz sastanaka s fokus grupama u više dijelova Federacije BiH, a u koje će biti uključeni predstavnici privatnog i javnog sektora, akademske zajednice, udruženja i svi ostali zainteresirani akteri iz turističkog sektora.

Na taj način započet će uključivanje neposrednih pružaoca turističkih usluga u javno-privatno partnerstvo i dijalog koji će biti nastavljen tokom provedbe strategije, doprinoseći održivosti javnih politika, te generalno rastu i konkurentnosti tog sektora - saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.