PREDSTAVNIČKI DOM BIH

Vijeće ministara zastupnicima dalo izvještaj o radu za 2020. sa lažnim podacima

Meni je jasno da su ovakvi izvještaji pisani samo da zadovolje formu, rekao je Emrić

Vijeće ministara u 2020. godini usvojilo samo tri prijedloga zakona. Arhiv

Piše: L. Memčić

7.7.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na dnevnom redu se našao i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu, koji je izazvao nezadovoljstvo zastupnika.




Prava i dužnosti

U izvještaju se navodi da je Vijeće ministara tokom 2020. godine održalo ukupno 36 sjednica, od čega 17 vanrednih, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Vijeća ministara. U ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom periodu Vijeće ministara je utvrdilo 3 prijedloga zakona.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić je iskazao svoje nezadovoljstvo i rekao da je uporedio Izvještaj za 2019. i 2020. godinu te ustanovio da se radi o identičnom izvještaju, te da je isti broj i održanih sjednica.

- Provjerio sam na službenoj stranici Vijeća ministara i informacije o održanim sjednicama, a moja sumnja se pokazala osnovanom, jer sam po saopćenjima sa sjednica prebrojao sve sjednice i zaključio da su održali 23 redovne sjednice, a u izvještaju su nekako naveli da su održali 36 sjednica - istakao je Emrić.

Provjeriti podatke

Kako navodi, on smatra da niko iz Vijeća ministara nije ni pročitao Izvještaj.

- Kako je moguće da imamo povjerenje prema Vijeću ministara kada niko nije mogao da provjeri podatke iz uvoda ovog Izještaja koji su identični kao i oni u Izvještaju za 2019. godinu. Meni je jasno da su ovakvi izvještaji pisani samo da zadovolje formu - rekao je Emrić.

Prema njegovim riječima, ništa konkretno nije navedeno ni u ovom izvještaju, a ni u praksi u prošloj godini.

O tome da li je Vijeće ministara upravljalo migrantskom krizom, Emrić je rekao da nisu uradili ništa.

- Nadležna tijela i agencije su dozvolile da se zapali migrantski kamp Lipa nakon čega je uslijedila humanitarna katastrofa. Vijeće ministara navodi da im je u 2020. prioritet bila i vladavina prava, ali Ministarstvo pravde nije ništa poduzimalo po tom pitanju - rekao je Emrić.

Zbog poniženja države i naših građana predlažem zaključak da Vijeće ministara podnese kolektivnu odgovornost i svi daju ostavke na svojim radnim mjestima.

Izvršna vlast

U raspravu se uključila i Marijana Marinković-Lepić te rekla da nemaju istinite podatke vezane za aktivnost Vijeća ministara.

- Ovo nam je pokazalo ko nam vrši izvršnu vlast, ljudi daju pogrešne podatke na drugoj stranici Izvještaja. Vijeće Ministara nije dalo nikakav odgovor na krize koje su nas zadesile - rekla je Marinković-Lepić.

Dodala je da je poražavajuće što je Vijeće ministara usvojilo samo tri prijedloga zakona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.