REAKCIJE

Turković: Očekujem da se Vučić ogradi od Vulinovih izjava

Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta BiH, smatra Turković

A. K.

Turković: Ovakve izjave destabiliziraju zapadni Balkan

Foto: Arhiv


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

- Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji - poručila je Turković putem Facebooka.

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

  • Objava na Facebooku

    Objava na Facebooku

    Foto: Screenshot


- Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.

Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira - kaže Turković.

Više o temi Bisera Turković

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Bisera Turković opstruira istragu
NA VRH

Podijeli članak na