POZIV FCUZ-A

Helikopteri iz RS-a gase požare na području Jablanice

Jedan helikopter izvršit će izviđanje a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga BiH. Ilustracija

Fu. M.

16.8.2021

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Uprave civilne zaštite RS i Federalne uprave civilne zaštite od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Na Zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletjela iz Banje Luke i uputila se na područje općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan helikopter izvršit će izviđanje a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18.30 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.