SUD BIH

Nastavlja se suđenje za kriminalnu nabavku respiratora: Novalić i ostali stigli na ročište

Hodžić mi je rekao da će se za dozvolu za uvoz pobrinuti premijer, rekao je na jučerašnjem ročištu svjedok Kreštalica

A. Aljimi

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Podsjetimo, jučer je svjedok optužbe Edin Kreštalica, koji je član uprave Privredne banke Sarajevo, kazao je da je Hodžić bio klijent te banke.

- Poznajem ga kao klijenta. Upoznao sam ga 2018. godine kada je predao zahtjev za kredit. Prošle godine 6. aprila pozvao me na sastanak jer su mu trebale bankarske garancije jer je dobio posao koji se tiče uvoza medicinske opreme. Rekao je da je novac već na njegovom računu. Tražio je da banka izda garanciju za odgođeno plaćanje dok roba ne bude isporučena. To su zapravo bile tri garancije. Prva je bila u korist crnogorske firme BTL na 4,1 miliona eura sa rokom važenja do 15. aprila. Znam da je izdata ta garancije i nikada nije bila aktivirana - naveo je Kreštalica.

Tužilac je pitao Kreštalicu da li zna konkretno koju opremu je nemjeravao Hodžić nabaviti.

- Rekao je da su to kineski respiratori. Pitao sam ga da li je registriran kao ovlašteni uvoznik medicinske opreme a on je kazao da će se premijer FBiH pobrinuti da dobije dozvolu za uvoz. Taj odgovor sam mailom dobio - odgovorio je Kreštalica.

Svjedok je kazao da se u ovom slučaju radilo o osiguranju da će naručena roba biti isporučena.

Svjedočila je i službenica Privredne banke Sarajevo Lejla Kustura koja je kazala da je na račun "Srebrene maline" leglo 10,5 miliona KM te da je to odmah registrirano u sistemu te je obavijestila Odjel za sprečavanje pranja novca.

Svoj iskaz jučer u sudnici je dao i Namik Hadžić, sekretar Crvenog križa FBiH, koji je također član Federalnog štaba Civilne zaštite. On je opisao na koji način su se na sjednicama donosile odluke o nabavci medicinske opreme.

NA VRH

Podijeli članak na