GRADONAČELNIK GORAŽDA

Imamović o odluci Gradskog vijeća za "Avaz": Deklaracija o Reki nije obavezujuća, ali moramo čuvati dignitet ARBiH

Razgovarao s Rekom i kazao mu da ne želi ulaziti u poslijeratna sukobljavanja jer “svako je svoju priču ispričao u ratu”

Imamović: Svako je doživio neku vrstu nepravde. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

29.8.2021

Deklaracija Gradskog vijeća, kojom je ratni komandant 43. drinske udarne brigade Amir Reko proglašen nepoželjnom osobom u Goraždu, nije obavezujuća i ne proizvodi nikakvo dejstvo.

Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, komentirajući jučerašnju odluku vijećnika.



Nema zabrane

– Ona nije obavezujuća, nigdje službeno neće biti ni objavljena. To je više stvar političke prirode. Boračka populacija o ovome ima dijametralno suprotne stavove – kazao nam je Imamović.

Podsjetimo, na prijedlog Komisije za boračko – invalidsku zaštitu Gradsko vijeće usvojilo je Deklaraciju kojom se Amir Reko u Goraždu proglašava personom non grata. Čin kojim je jedna lokalna zajednica uzela praksu države, jer ovakve odluke vezane su za diplomatiju i odnose između država, poduzet je, kako je obrazloženo, zbog Rekovih istupa u kojima iznosi neutemeljene optužbe kojima narušava ugled ARBiH i odbrane ovog grada. Za razliku od diplomatije, gdje ovakve odluke znače i protjerivanje iz određene države, iz Gradskog vijeća Goražda naglašavaju da usvajanje dokumenta ne znači bilo kakvu vrstu zabrane.

- Svako je neku vrstu nepravde doživio, ali dignitet Armije RBiH i države BiH moramo čuvati. Na taj način moramo biti oprezni, a ovamo – ko je branio koju ulicu, selo ili objekat neka se raspravlja. Svako je imao svoju ulogu. Komandanti i brigade su imali svoju ulogu, jer mi branimo dignitet Armije RBiH i države – ističe Imamović.


Sumnja u okolnosti pogibije legendarnog komandanta

U jednom od svojih medijskih istupa Reko je izrazio sumnju i u okolnosti pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića na Treskavici 1995. godine. Iako je tada već tri godine bio van BiH, Reko je kazao da je “najvjerovatnije ubijen”. Ovakve špekulacije bole i sina ratnog komandanta 1. drinske udarne brigade i 14. divizije ARBiH, aktuelnog gradonačelnika Goražda.

– Zaim Imamović je bio komandant 14. divizije i poginuo je na toj dužnosti. Moj otac je bio u Armiji RBiH, branio je i ginuo za Goražde i cijelu državu. Je li se slagao s nekim nije bitno, jer narod je stao iza njega i Goražde se branilo. On je simbol odbrane Goražda. Moramo se izdići iznad špekulacija, jer komandanti i boračka udruženja su nakon rata, svojim različitim tumačenjima svake bitke, nas doveli u ovo stanje. Nepravda prema Zaimu Imamoviću jeste napravljena nakon rata, jer nije dobio čin generala, ni status narodnog heroja – ističe Ernest Imamović, te dodaje da Amira Reku poznaje, da je s njim razgovarao, te da mu je i kazao da ne želi ulaziti u poslijeratna sukobljavanja jer “svako je svoju priču ispričao u ratu”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.