SAOPĆENJE

Udruženje tužilaca FBiH: Tužitelji i tužiteljice ne pristaju da budu predmet političkih obračuna

Oštro osuđujemo napade i pokušaje diskreditacije glavne Kantonalne tužiteljice, saopćeno je iz Udruženja tužilaca FBiH

Teške optužbe na račun Sabine Sarajlije. Agencije

A. Ka.

10.9.2021

Udruženje tužilaca Federacije BiH oglasilo se saopćenjem, nakon teških optužbi na račun rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i glavne tužiteljice Sabine Sarajlije u predmetu „Dženan Memić“.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Obmanjivanje javnosti

- Udruženje tužilaca Federacije BiH, kao strukovno tijelo koje okuplja tužiteljice i tužitelje sa prostora Federacije BiH, djeluje u pravcu jačanja statusa i ugleda tužilačke funkcije, te oštro osuđuje napade i pokušaje diskreditacije glavne Kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužitelja i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prilikom podnošenja Izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pojedini zastupnici i zastupnice, kao i drugi pojedinci koji su imali priliku da se obrate, iskoristili su pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti, iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost nastojeći utjecati na kadrovska rješenja, predlagati smjene i prejudicirajući disciplinske i druge odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Iako bi jačanje demokratičnosti, političke kulture i vladavine prava trebalo biti suštinsko opredjeljenje zastupnika i zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo, pojedinci su navedene principe u potpunosti zanemarili i narušili, dovođenjem u politički kontekst pravosudnu instituciju i javnim prozivanjem pojedinih tužilaca. Mogućnost za kritičko sagledavanje rezultata Kantonalnog tužilaštva, zamijenjena je pokušajima da se tužilačka funkcija obezvrijedi, a integritet tužilaca i tužiteljica dovede u pitanje.


Politički obračuni

Uprkos ovim negativnim pojavama, jasno i nedvosmisleno poručujemo da tužitelji i tužiteljice ne pristaju da budu predmet političkih obračuna, te da iste ni u najmanjoj mjeri neće ugroziti nezavisnost tužilaštava, kao i ostvarivanje funkcije zbog kojih postoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.