SUD BIH

Afera "Respiratori": Hasan Ganibegović potvrdio da mu je Novalić rekao da pomogne Hodžiću oko uvoza respiratora

Kako je bilo evidentno da danas Ganibegović mijenja iskaz, tužilac Pašić ga je proglasio „neprijateljskim svjedokom“

Hasan Ganibegović po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. Cerić

8.10.2021

Saslušanjem Hasana Ganibegovića, bivšeg direktora Ureda premijera FBiH Fadila Novalića danas je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalima u aferi „Respiratori“.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“

Objašnjavajući svoju ulogu u Uredu premijera, Ganibegović , diplomirani pravnik koji je za sebe danas kazao da  je nezaposlen, ispričao je da je bilo problema sa savjetnicima Novalića koji su ga, iako njemu podređeni, većinom znali i zaobilaziti i direktno komunicirati s premijerom.

On nije bio direktno uključen u nabavku 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Međutim, kada se ranije raspravljalo o uvozu medicinske opreme i sredstava, Ganibegović tvrdi da je tražio od Novalića da se on ne upliće u posao nabavke respiratora. To je, po njemu, bila politička odluka, a ne epidemiološka.

Na pitanja tužioca Džermina Pašića, Ganibegović je u više navrata davao odgovore "ne sjećam se".

Tužilac Pašić mu je citirao šta je sve izjavio tokom saslušanja u Tužilaštvu. Ganibegović je rekao da je sve to što je govorio u Tužilaštvu, rekao pod pritiskom optuženja i hapšenja.

Kako je bilo evidentno da danas Ganibegović mijenja iskaz, tužilac Pašić ga je proglasio „neprijateljskim svjedokom“.

Ipak, Ganibegović je potvrdio da je za kupovinu 100 respiratora, koje je nabavila firma „Srebrena malina“, saznao 13. aprila 2020. godine kada mu je premijer Novalić rekao da mu napiše govor o dolasku respiratora.

Fikreta Hodžića je Ganibegović upoznao 23. aprila iste godine, nakon što mu je Novalić rekao da pomogne Hodžiću oko dobijanja dozvola za uvoz.

Nastavak saslušanja Ganibegovića zakazan je za 13. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.