SARAJEVO U ponedjeljak sjednica o razrješenju Hasana Ganibegovića

Kraj kratke karijere Novalićevog šefa ureda u Komisiji za sigurnost

Kako saznaje "Avaz", zakazana je sjednica Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS

Piše: S. Mujić / Avaz.ba
 • Ganibegović: Mogao bi biti jedan od aktera afere "Respiratori"

  Ganibegović: Mogao bi biti jedan od aktera afere "Respiratori"

  Foto: Arhiv


Hasan Ganibegović u ponedjeljak će biti razriješen dužnosti vanjskog člana Komisije za sigurnost u Skupštini KS, saznaje "Avaz".  

Njegova smjena je zatražena nakon što je otkriveno da bi ovaj bivši šef Kabineta premijera Fadila Novalića, mogao biti jedan od aktera afere "Respiratori", u okviru koje je saslušan u Tužilaštvu BiH.

 • Ganibegović bio šef Kabineta premijera Fadila Novalića

  Ganibegović bio šef Kabineta premijera Fadila Novalića

  Foto: Arhiv


Radi se o nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH za koje je utvrđeno, iako su plaćeni 10,5 miliona KM, da su neupotrebljivi.

Kako saznaje "Avaz", zakazana je sjednica Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS, koja će razriješiti Ganibegovića, odnosno prihvatiti ostavku koju je u međuvremenu podnio.

Potom će biti održana i sjednica Komisije za sigurnost kojom predsjedava Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS, a koja će informaciju o razrješenju Ganibegovića primiti k znanju.

 • Marić: Predsjedava sjednicom Komisije za sigurnost

  Marić: Predsjedava sjednicom Komisije za sigurnost

  Foto: Arhiv


- Ja sam i ranije rekao da mislim da bi Ganibegović trebao pokazati dostojanstvo i uvažiti ono što javnost misli o njemu te podnijeti ostavku. On je to uradio, u ponedjeljak su komisije koje će proces njegovog razrješenja okončati - potvrdio je Marić za "Avaz".

Za vrijeme istražnih radnji Ganibegović je uslikan na tajnom sastanku s Kadrijom Kolićem, advokatom direktora FUCZ Fahrudina Sokaka i Fikretom Hodžićem, vlasnikom kompanije "Srebrena malina".

On tvrdi da nema veze s nabavkom, ali ga potpisi na dokumentima demantiraju.

NA VRH

Komentari