O IZMJENAMA USTAVA

Izetbegović primio predstavnike VKBI-a, HNV-a, SGV-a i Foruma parlamentaraca

Izetbegović je naglasio potrebu reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda isključivo na pitanja koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa

Fu. M.

Sa sastanka

Foto: Fena


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas s predstavnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) - Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990.

Na sastanku je razgovarano o prijedlogu principa za izmjene Ustava BiH, koje su ove nevladine organizacije usaglasile i dostavile predstavnicima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, a koji se odnose na prilagođavanje Ustava i izbornog zakonodavstva evropskim demokratskim standardima i jačanje vladavine prava.

Zajednički je istaknuta potreba uklanjanja sistemske diskriminacije u ustavnopravnom okviru Bosne i Hercegovine, čime bi se osigurala jednaka prava za sve građane u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Izetbegović je naglasio potrebu reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda isključivo na pitanja koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, čime bi se unaprijedila funkcionalnost parlamenata u Bosni i Hercegovini.

Također je pružio punu podršku navedenim organizacijama u promociji prijedloga principa kao osnove za buduće razgovore o izmjenama Ustava BiH.

NA VRH

Podijeli članak na