NAVEDENO NA STRANICI

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja

Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima BiH

M. Aščić

Edin Vranj: Uhapšen 11.septembra

Foto: Avaz


Dana 13. oktobra 2021. godine, Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, navedeno je iz ove pravosudne institucije.

Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine - navedeno je.

  • Optužnica protiv Vranja

    Optužnica protiv Vranja

    Foto: Avaz


Viši sud u Beogradu podsjećamo, Edinu Vranju, uhapšenom u Srbiji 11. septembra, na graničnom prelazu Uvac, produžio je jučer pritvor još za mjesec dana.

Vranj se, podsjećamo, sumnjiči za navodne ratne zločine na području Goražda, a nakon hapšenja, prvobitno mu je produžen bio pritvor za mjesec 14.septembra.

Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Državno tužilaštvo najavilo je da danas da će, nakon podizanja optuženice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegvoine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

Iz Tužilaštva su saopćili da će u petak, 15. oktobra u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužitaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj saradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

- Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužilaštvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja

Više o:

Edin Vranj Srbija
NA VRH

Podijeli članak na