SAOPĆENJE

Iz kabineta predsjednika Srbije Vučića rečeno: Predmet protiv Edina Vranja da se ustupi Tužilaštvu BiH

U Beogradu će sutra biti održan sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca Srbije za ratne zločine sa glavnim tužiocem BiH Gordanom Tadić

L. M. /Srna

Predloženo da predmet bude ustupljen Tužilaštvu BiH

Foto: Avaz


Nadležni tužioci obavijestili su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je podignuta optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera Federalne uprave policije Edina Vranja za ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu tokom rata u BiH i da je predloženo da taj predmet bude ustupljen organima BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O ovome su, na sastanku koji je Vučić održao danas sa predstavnicima nadležnih tužilaca i drugih organa u Srbiji, učesnike obavijesitili republički javni tužilac i srpski tužilac za ratne zločine, saopćeno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Tužilaštvo Srbije je podiglo optužnicu protiv Vranja jučer, ali je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH, navodi se u saopštenju.

Vučić je razgovarao danas sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH.

  • Edin Vranj

    Edin Vranj

    Foto: AVAZ


Bilo je riječi o procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije i BiH, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Srbije i BiH, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Vijeća Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani dijelovi tužilačkog sistema ostvariti uspješnu saradnju, naglašava se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da će u tom smislu sutra u Beogradu biti održan sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca Srbije za ratne zločine sa glavnim tužiocem BiH Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

Tužilaštvo Srbije tereti Vranja da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske RS.

NA VRH

Podijeli članak na