REAKCIJE

Rasim Ljajić za "Avaz": Hrabar potez predsjednika Vučića u vezi sa slučajem Edina Vranja

Odluka Srbije je izuzetno važan podsticaj za otvaranje ozbiljnog i suštinskog dijaloga Beograda i Sarajeva i o drugim važnim pitanjima, kaže Ljajić

Rasim Ljajić: Jako je bitno da je ova odluka doneesena u trenucima rastućih tenzija. Avaz

Piše: F. M.

14.10.2021

Ustupanje predmeta Edina Vranja, koji je do sada vođen u Srbiji, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, predstavlja odgovoran i državnički potez predsjednika Vučića, a ukoliko i ostali predmeti budu ustupljeni, kako je najavljeno, bit će to najznačajniji korak koji je Beograd povukao u pravcu rješavanja pitanja iz prošlosti, a koja dominatno opterećuju odnose između Srbije i BiH, kaže u izjavi za portal "Avaza", Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije I bivši dugogodišnji ministar u Vladi ove zemlje.

Ljajić potencira da je “ovo i hrabar potez zato što u nacionalističkom i kvazipatriotskom dijelu javnosti ova odluka neće biti dobro prihvaćena, ali bez rješavanja ovakvih pitanja, ma koliko ona bila politički nepopularna, u budućnosti ne možemo graditi bolje odnose u region”.

- Odluka Srbije je izuzetno važan podsticaj za otvaranje ozbiljnog i suštinskog dijaloga Beograda i Sarajeva i o drugim važnim pitanjima. Zato očekujem i da će zvaničnici u BiH odgovoriti na isti ili sličan način, pokazujući spremnost za konstruktivan i pragmatičan pristup, jer su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za stabilnost čitavog regiona.

I na kraju, jako je bitno da je ova odluka doneesena u trenucima rastućih tenzija između dvije zemlje i vjerujem da će stvoriti povoljniji ambijent za traženja rješenja za sva druga otvorena pitanja - poručio je Ljajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.