REAKCIJA

Mirsada Mujanović, supruga Huseina Mujanovića koji je već tri godine u pritvoru u Srbiji: Nadam se da će ovaj put prevagnuti pamet i razum

Mi smo isto očekivali i u slučaju mog supruga. On je državljani BiH, a i sam događaj koji mu se stavlja na teret dogodio se na našoj teritoriji, kaže Mirsada Mujanović

Husein Mujanović: Više od tri godine u pritvoru. Agencije

Piše: A. Ka.

15.10.2021

Mirsada Mujanović, supruga Huseina Mujanovića koji je u julu 2018. godine uhapšen na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije, smatra da je današnji sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić sa srbijanskim pravosuđem dobar potez kako bi naši državljani izbjegli situaciju u kojoj je njen suprug.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je, prema optužnici, tokom rata vodila Armija BiH, a u kojem je bilo oko 30 zatvorenika srpske nacionalnosti. Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

Mujanović je tako, već tri godine i dva mjeseca u pritvoru. Mirsada Mujanović potez državnog tužilaštva koje će uputiti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj, smatra očekivanim.

- To bi trebala da bude uobičajna praksa. Postoje međunarodni ugovori, bilateralni ugovori između Srbije i BiH. Mi smo isto očekivali i u slučaju mog supruga. On je državljani BiH, a i sam događaj koji mu se stavlja na teret dogodio se na našoj teritoriji. Nadam se da će ovaj put prevagnuti pamet i razum, kako ne bi imali slučajeve „Mujanović“ i „Osmanović“ – kazala je Mirsada Mujanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.