BIVŠI PREDSJEDNIK VSTV-A

Tegeltija o eventualnom hapšenju Dodika: Njegova pratnja bi bila prinuđena da ga brani

Svaki pristup njemu mora se najaviti unaprijed službenim kanalima, naveo je Tegeltija

Fu. M.

Zoran Tegeltija

Foto: Agencije


Jedan od savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milan Tegeltija izjavio je danas da se Dodik ne bi smio hapsiti jer je on kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine "dejtonska kategorija". 

Bivši predsjednik VSTV-a je upozorio sve one koji žele "pristupiti Dodiku" da znaju da je on štićeno lice pod oružanom pratnjom koja je dužna reagovati ako to nije "najavljeno unaprijed službenim kanalima".

Također, komentirao je i dovođenje harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH.

- Gledam na to kao simbolički gest “srpskog člana” Predsjedništva, jedan gest koji bi trebao da opusti i relaksira ljude u BiH. On za razliku od Džaferovića, koji stalno najavljuje neke patriotske snage i ratne trube, eksplicitno govori da neće biti rata. Harmonika u Predsjedništvu je sasvim OK. Ona je među narodima prepoznata kao instrument koji poziva na opuštanje i veselje. Ovo je jedan značajan potez Dodika koji rasterećuje atmosferu napetosti - rekao je Tegeltija za N1.

Harmonika mi je primarni instrument

- Volim zapjevati i sviram, to nije neka tajna. Harmonika mi je primarni instrument. Mislim da nije neprimjereno. Radi se o prostorijama Kabineta člana Predsjedništva. Nije svirao na sjednici Predsjedništva. Rekao sam vam koji je kontekst. Šta da je svirao ratne trube? On je pokazao da niko iz RS ne želi ratovati i da ljudi imaju pravo da se vesele, a politiku da prepuste političarima. Ovaj njegov gest se dogodio nakon objavljivanja plakata po Sarajevu o nekim odbranama BiH. Misli se na oružane borbe. I onda imate Dodika koji ne odgovara kontra pričama o ratu nego unosi harmoniku i pjeva se. Na taj način demonstrira da ne postoji ratna opasnost - rekao je. 

Milorad Dodik uživa garancije Aneksa 3 člana 6 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se poziva i na dokument sa Druge konferencije za evropsku bezbjednost i saradnju, kazao je Tegeltija.

-  Jasno se kaže da se “srpskom članu” Predsjedništva, odnosno svakom izabranom licu omogući da ostane na toj dužnosti sve dok na ustavan način obavlja tu dužnost. Znači nikakvo prijevremeno hapšenje - dodao je. 

On je štićeno lice pod oružanom pratnjom

Komentirao je i imunitet koji, kako navodi Tegeltija, ima Dodik. 

- Dokument od najveće važnosti je Dejtonski mirovni sporazum. Pozivam sve građane da pročitaju Aneks 3 i da vide odredbe. Nema nikakve dileme, član Predsjedništva je dejtonska kategorija. Njemu se mora omogućiti pravo na politički stav i on zbog toga ne smije biti sankcionisan. Narod koji je izabrao Dodika je konačni autoritet vlasti BiH i zbog toga se njegova funkcija ne smije prekidati. Dodik sve radi u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg je izabrao narod iz Republike Srpske - kazao je. 

Također, komentirao je i navode da su posljednji potezi Dodika ustvari rušenje ustavnog poretka BiH

Apsolutno ne. Upravo suprotno – poštovanje dejtonskih odredbi. Hapšenje Dodika bi bilo teško kršenje mirovnog sporazuma. On je štićeno lice pod oružanom pratnjom. Svaki pristup njemu mora se najaviti unaprijed službenim kanalima, inače bi njegova pratnja bila prinuđena da ga brani svim sredstvima bez obzira na bilo koju drugu oružanu formaciju iz BiH. Pratnja bi bila prinuđena da ga brani, a niko ne želi takav razvoj događaja - dodao je Tegeltija za N1.

Više o temi Milan Tegeltija

SAVJETNIK MILORADA DODIKA
Tegeltija: Razočaravajući politički kukavičluk opozicije
NA VRH

Podijeli članak na