RIJEČ STRUKE

Dr. Gordana Vuković: Operacija oka djevojčice Džene Gadžun trebala se raditi u bolnici

Tu je greška napravljena, to je moje mišljenje, kaže dr. Vuković

Z. Karić

Dr. Vuković: Strašno je da tako malo dijete umre

Foto: Avaz


Slučaj djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja koja je preminula zbog teških komplikacija nakon operacije oka u privatnoj klinici u Sarajevu, potresao je javnost.

Sigurnije je u bolnici

Povodom toga, prim. dr Gordana Vuković, specijalista pedijatar, je za portal "Avaza" kazala da se operacija nije trebala raditi tamo gdje nema uvjeta za to i gdje oprema nije ispitana.

- Prema mom mišljenju, operacija oka se trebala raditi u bolnici, a ne u privatnoj ordinaciji. Tu je greška napravljena, to je moje mišljenje. Nije to neka teška operacija bila i čudim se da je četiri sata trajala, ali dobro, oko je oko mora čovjek tu biti oprezan - kazala je dr. Vuković.

Dodala je da su napravljene dvije greške. Prva je što se operacija radila u stomatološkoj ordinaciji, što nije bilo ispravno, a druga je što ti aparati nisu verificirani od nadležnih organa.

- Izbor ambulante i neverificirani uređaji su krivci. Da li bi se to desilo i u bolnici i da li bi dijete preživjelo, pitanje je. Ono što je sigurno, u bolnici se može puno više uraditi, brže reagirati i pružiti adekvatna pomoć. Kada meni neko dođe zbog operacije, ja sam uvijek za to da se radi u klinici. Jer bih se i ja prije odlučila za kliniku nego za privatnu ordinaciju. Sigurnije je u bolnici, ako vam se nešto desi, reagirat će se na vrijeme - istakla je dr. Vuković.

Teška oštećenja mozga

Strašno je, kaže dr. Vuković, da tako malo dijete umre.

- Vjerujte, takva su oštećenja mozga bila da bi, i da se malena Džena probudila, ostala invalid. Pitanje je da li bi se mogla i kretati - rekla je dr. Vuković.

NA VRH

Podijeli članak na