MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Na Manjači prezentirani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH

Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama, rekao je general Folkstad

Sa Manjače danas. Ministarstvo odbrane BiH

N. Aj.

16.11.2021

U nazočnosti visokih uzvanika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Stožera Sarajevo, u utorak 16. novembra 2021. godine, javnosti je predstavljen dosadašnji razvoj Središta za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavu inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene agendu "Žene, mir i sigurnost" u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji.

Dugogodišnja pomoć

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su nazočili britanski ambasador u BiH Nj.E. Metju Fild (Matthew Field), načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkiće, i Gojkom Kneževićem, zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Erik Folkstad (Eric Folkestad), zamjenik zapovjednik EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra obrane BiH i članovi generalskog zbora OS BiH te ostali uzvanici.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i potpori u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada. Ministar je izrazio veliku zahvalnost na tome te istaknuo da se novima sredstvima u SBO Manjača, partnerstvo i suradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom diže na još višu razinu.

- Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u obrani od različitih suvremenih prijetnji, interoperabilnost s vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama - rekao je ministar Podžić te dodao:

- Pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još je značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, potpora dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja.


Sa Manjače danas - Avaz
Prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild - Avaz
General Mašović - Avaz
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić - Avaz
Sa Manjače danas - Avaz
+3

Fild: Zajedno smo jači

- Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH i danas im se još jednom želim zahvaliti na njihovom vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu. Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima. Danas uručujemo inovativnu opremu, rađenu po najnovijim standardima, što će pomoći Oružanim snagama BiH da se još više harmoniziraju s NATO-om, ujedno poboljšavajući svoju operativnu učinkovitost. Zajedno smo jači - rekao je tim povodom ambasador Fild.

Načelnik ZS OS BiH general Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost.


Folkstad: BiH uživa podršku NATO-a

- Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavi savremenog pokretnog sistema radiokontroliranog strelišta te nabavi objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovime je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsuvremenijih sustava radio kontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmješan sa civilnim stanovništvom. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa "Partnerstvo za mir" – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima - zaključio je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i zapovjednik NATO Stožera Sarajevo general Folkstad, koji je naglasio da novi kapaciteti SBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.

- Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama. Čestitam prijateljima iz Britanskog veleposlanstva na ovoj potpori. Kao zemlja "Partnerstva za mir", BiH uživa punu potporu NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica - zaključio je general Folkstad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.