PRENOSIMO

Radončić za N1: Dodiku uvesti sankcije, politički je pogrešno atakovati na Šmita i Palmera

Dobro je da su posložene kockice između Brisela i Vašingtona, kazao je Radončić

N1 televizija

19.11.2021

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, gostovao je danas na N1 televiziji, u emisiji “Dan uživo”. Radončić je govorio o svim aktuelnim političkim temama te je otkrio da u BiH sljedeće sedmice stiže Oliver Varhelji (Varhely), komesar za proširenje Evropske unije. 

- Danas smo dobili, kao predsjednici stranaka, tu obavijest i mislim da će to biti važan impuls da u BiH dođe do političke stabilizacije - kazao je Radončić. 

Lider SBB-a potcrtao je da BiH mora izaći iz “opasnog tunela”.

- Naši stavovi su poznati, da BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se niko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje besperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Brisela da iskoristi svoje poluge za razrješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika - rekao je Radončić.

Na pitanje jesu li stranci ozbiljno shvatili Dodikovu retoriku, Radončić je odgovorio:

- Brisel je važna diplomatska destinacija za BiH i naš ekonomski saveznik, ali mi moramo prvenstveno da vodimo računa o tome šta misli Vašington. Ovog puta je veoma važno iz ovih pregovora da su poslagane kockice između Vašingtona i Brisela. Meni je važno da je gospodin Bajden (Biden) primio pregovarača kojeg je poslao u BiH, gospodina Palmera, time je i nama poslao poruku i nekim ljudima koji nisu shvatali da Palmer donosi stavove Bijele kuće.

Dodao je da se pokazala nedoraslost “bošnjačke politike da u svakom vidi neprijatelja”.

Od prijatelja prave neprijatelje

- Mislim da se pokazala nedoraslost bošnjačke politike da u svakome vidimo neprijatelja, nije na nama koji trebamo pomoć da licitiramo ko je demokrata ili republikanac i da li predstavlja Vašington ako ga je Vašington poslao. Mislim da je poslana poruka da je situacija ozbiljna, da šalje čovjeka od povjerenja koji predstavlja vladu SAD. Ja očekujem da će to, nakon posjete Eskobara (Escobar), biti jasno, da SAD ovaj prostor smatra ozbiljno - istakao je Radončić.

Dodao je da se nada da će Brisel provesti sankcije te da očekuje i američke ukoliko Dodik ne stane.

- Hajde da počnemo od kraja, nadam se da će Brisel provesti te mjere, za naše političare su mnogo teže briselske sankcije. Očekujem da će biti američke sankcije ukoliko Dodik ne stane. Naravno, nije stvar da sankcionišete jednog čovjeka, jer ima više krivaca. Očekujem, nakon novog Palmerovog dolaska i Varheljijevog, da ćemo imati jasniju sliku o tome šta zvanični Brisel hoće, može i želi, kao i Vašington.

Upitan da komentira poruke političara iz Mađarske, kazao je:

- Radi se o jednoj politički preciznoj desnici. Mislim da će se naći unutar Brisela dovoljno kompromisa i samosvijesti da nestabilna BiH ne odgovara EU i porodici naroda i da će na kraju Mađari i neki drugi pristupiti sankcijama jer ne vidim drugi način.

Na pitanje da li su sankcije rješenje, predsjednik SBB-a je kazao da se sankcije moraju implementirati i provesti. 

- Ne vidim drugi način. SAD su učinile jako puno, uložile jako puno novca, energije, BiH je geostrateški bitna da oni sad bez nekih sankcija dozvole razbijanje BiH na način kako je krenuo Dodik. Vjerujem i insistiramo kao politički faktor da sankcije budu i da se realiziraju i da se beskompromisno provodu jer drugog puta nema - rekao je lider SBB-a.

Na pitanje koliko je međunarodna zajednica iskrena prema BiH, Radončić je hirurški precizno odgovorio.

- Opet se vraćam na nepotrebno problematiziranje uloge gospodina Palmera. Vi znate, kad je gospodin Šmit najavljen kao budući visoki predstavnik, ovdje ste u domaćim medijima imali brutalne napade na Šmita kao ruskog igrača. A sada svi svjedočimo tome da Rusija ni na koji način nije htjela da potvrdi njegovo imenovanje, čak mu nije dozvolila da se obrati u Vijeću sigurnosti. Šta to znači? Da domaći politički faktori, mislim na neke „bošnjačke“ medije koji izlaze u Sarajevu potpuno nepotrebno, lamentiraju i od prijatelja prave neprijatelja - istakao je.

Voditelja Borisa Brezu je zanimalo koji je cilj takvih spinovanja.

- Ti spinovi imaju za cilj da oslabe međunarodne pregovarače, međutim, ja mislim da ih mi nepotrebno gubimo kao narod i kao bošnjačka politika i kao bošnjački politički faktor. Ne mislim to na uvaženog gospodina kojeg ste spomenuli, radi se o veoma ozbiljnom analitičaru, radi se o nečemu što je, vjerovatno, činjenica. U Evropi imate dosta vlada, što sam maloprije rekao, desničarskih. To automatski ne znači negativan stav prema cjelovitoj, nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Ja sam tu optimista i ja sam siguran da će Brisel naći zajedničko rješenje.


Svađa dokazuje da BiH nije moguća

Lider SBB-a BiH je dodao da je “bošnjačka politika zarad dobivanja dnevnopolitičkih poena godinama stvarala Dodika”.

- Mislim da bošnjačka politika je zarad dobivanja dnevnopolitičkih poena godinama stvarala Dodika, u smislu da mu je olakšavala javno mnijenje da mobilizira u RS. Neko je govorio “sto posto BiH”, pa smo dobili “sto posto RS”. Neko je govorio da se podnosi prema Ustavnom sudu zahtjev da se ukine RS, odnosno njeno ime, a danas svim sredstvima se borimo da RS ne ukine BiH. Mislim da ta vrsta retoričkih poteza koji su tjerali ljude od Sarajeva nije doprinijela stabilizaciji BiH. Svađa dokazuje da BiH nije moguća i svađa odgovara Dodiku. Mislim na to prebacivanje loptice, “vi ćete nama reći da smo Teheran, mi vama da ste genocidaši”. To hrani radikale u politici, mislim da se radi o nečemu što odgovara i jednima i drugima, ali ne odgovara građanima BiH, investitorima, ne odgovara masovnom odlasku iz BiH. Nama odlaze porodice, ne samo mladi ljudi. To moramo zaustaviti - kazao je Radončić.

Rekao je i da Dodik nije nikakav luđak, nego "opasan političar, opasnih namjera".

- On vrlo ozbiljno radi, i to institucionalno. Mi imamo realan problem kao BiH da se njegovo destruktivno ponašanje zaustavi. Ne želim da vjerujem da ima podršku međunarodne zajednice. Ovakvim destruktivnim ponašanjem Dodika zamrla je priča o ulasku BiH u NATO. On je krenuo da finalizira ono što je najavljivao prije godinu, dvije, tri. Ja sam, kao ministar sigurnosti, nekoliko stvari dogovarao s njim i to su bili uspješni dogovori. Dodik je, na našu žalost, vrlo efikasan čovjek. Trebalo ga je gurati ka ideji jačanja institucija, sada je otišao u destrukciju i ja mislim da jedino uz pomoć međunarodne zajednice možemo da ga zaustavimo bez nečega što se zove “vanpolitička sredstva” - istakao je Radončić.

Pogledajte video. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.