ANALIZA

Pravni mehanizmi zaustavljanja Dodikovog udara: Pravosuđe je dužno zaštititi Ustav BiH

Lideri neuspješnog pokušaja otcjepljenja Katalonije završili na dugogodišnjim robijama. BiH ima dovoljno mehanizama da zaštiti ustavni poredak

Na potezu je pravosuđe, Dodik mora biti sankcioniran. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

17.12.2021

Bosna i Hercegovina posjeduje mehanizme kojima može obustaviti pravno nasilje i politički haos u koji ju je Milorad Dodik poveo. To može učiniti čak i bez vanjske intervencije i sankcija međunarodne zajednice koje većina aktera, od probosanskih političara do javnih intelektualaca, sada priziva.


Katalonski scenarij

Naime, Republika Srpska i Narodna skupština RS, kao njen zakonodavni organ, nemaju ustavna prava da na sebe jednostrano preuzimaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Samim tim, radi se o protupravnom djelovanju i udaru na ustavni poredak. Naravno, ovo nije unikatan primjer u svijetu da neka politička jedinica kreće u prekoračenje svojih nadležnosti i rušenje ustavnog poretka države u kojoj se nalazi.

Upravo to se desilo prije četiri godine kada je, 1. oktobra 2017., vlada Katalonije, s Karlesom Pudždemonom (Carles Puigdemont) na čelu, održala protuustavni referendum o otcjepljenju Katalonije, a potom i proglasila nezavisnost.

Odgovor španske države bio je odlučan i jasan. Španska vlada poslala je policiju i vojsku u Kataloniju radi sprečavanja referenduma koji je proglašen ništavnim. Finansijska sredstva Kataloniji su blokirana, a katalonski premijer Pudždemon bio je prisiljen otići u izbjeglištvo u Belgiju, jer su mu prijetili hapšenje i 30-godišnja zatvorska kazna.

U oktobru 2019. osuđeno je na kazne od 9 do 13 godina zatvora devet katalonskih političkih vođa koji su učestvovali u pokušaju neustavnog otcjepljenja.

Iako država BiH, možda, ima manje ovlasti nego što ima centralna španska vlast, ona ima jasne ovlasti i mehanizme da zaustavi protuustavno djelovanje. U konkretnom slučaju, ključ rješenja leži u pravosudnim institucijama BiH. Ustavni sud BiH ima i više nego dovoljno osnova da odluke NSRS proglasi ništavnima i samim tim onemogući njihovu primjenu u praksi.


Na potezu Tužilaštvo

Dodik: Mora biti sankcioniran. Arhiv

Također, i Tužilaštvo BiH ima osnova pokrenuti krivične procese protiv svih zastupnika i pojedinaca koji su učestvovali u donošenju neustavnih odluka u Republici Srpskoj, po osnovu krivičnih djela iz Glave XVI „Krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine“. Iz Tužilaštva BiH je već potvrđeno da je povodom glasanja NSRS formiran predmet te da su tražili dostavljanje, kako su naveli, određenih informacija u predmetu u kojem postupaju.

Osim toga, i pravila Centralne izborne komisije obavezuju svaku stranku da poštuje ustavni poredak BiH.

I u konačnici, tu je institucija OHR-a, kao vrhovnog tumača Dejtona s bonskim ovlastima, koja i postoji radi zaštite ustavnog poretka BiH.

S te strane čudi da, pored paničnih poziva međunarodnoj zajednici da nešto uradi ili čak tvrdnji kako su potezi vlasti u RS nekako misteriozno otvorili put vraćanja na snagu Ustava RBiH, domaći politički i pravni akteri nisu više energije uložili u postojeće pravne mehanizme koji su državi BiH na raspolaganju u zaustavljanju i sankcioniranju protuustavnog djelovanja.



Krivična prijava protiv Dodika

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine jučer je podnesena zajednička krivična prijava Udruženja "Žene žrtve rata" i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv Dodik.

U prijavi smatraju da postoji osnovana sumnja u postojanje krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći, oružanu pobunu, protuzakonito formiranje vojnih snaga i drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.