NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Žuljanje i suzenje očiju liječite vještačkim suzama i hladnim oblogama

Dr. Enesa Begović, oftalmologinja, objasnila je šta snježno sljepilo ili fotokeratitis

Avaz.ba

28.12.2021

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Žuljanje i suzenje očiju liječite vještačkim suzama i hladnim oblogama.

NAŠA TEMA: Dr. Enesa Begović, oftalmologinja, objasnila je šta snježno sljepilo ili fotokeratitis. Kaže da je to naziv za opekotine oka izazvane sunčevim zracima, a koje se mogu javiti zimi, čak u izraženijem obliku nego ljeti, jer sunčevi zraci ne dolaze do oka samo direktnim putem, već i indirektno, tako što se odbijaju od snježnu površinu i tako prouzrokuju oštećenja epitela na površini oka.

GINEKOLOGIJA: Prof. dr. Kenan Drljević, specijalista ginekologije, kazao je kako je tumori maternice i dalje na drugom mjestu oboljenja kod žena. Iako su danas manje česti zahvaljujući ranim dijagnozama, tumori maternice i dalje zauzimaju drugo mjesto među tumorima koji pogađaju žene. Tumori maternice se, zavisno od lokalizacije, ponašaju različito. Nailazimo najčešće na dvije vrste tumora, tumore grlića ili cerviksa maternice i tumore tijela maternice.

PEDIJATRIJA: Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar, objasnila je koji je to najčešći deformitet kičme u dječijoj dobi i adolescenciji. U pitanju je skolioza. Kičma čovjeka u uspravnom stavu, a gledana sa strane, savijena je u obliku dvostrukog slova “S“, dok gledana sprijeda ili straga je ravna, bez zavoja u stranu. Ako u frontalnoj ravni (gledano sprijeda ili straga) imamo postranični zavoj kičme, radi se o deformitetu koji zovemo skolioza.

I JOŠ: Zaštitite kožu od UV zraka i zimi; Infarkt u vrijeme praznika; Kako riješiti problem natečenih očiju; Ne ignorirajte bol u mišićima ili probleme s varenjem.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.