NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Bol u kičmi može se liječiti konzervativno i operativno

Tegobe s kičmenim stubom dijagnosticiraju se osnovnim, prvim ljekarskim pregledom

Avaz.ba

22.2.2022

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Bol u kičmi može se liječiti konzervativno i operativno.

NAŠA TEMA: Dr. Senad Zukanović, primarijus i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, objasnio je zašto dolazi do bola u kičmi. Tegobe s kičmenim stubom dijagnosticiraju se osnovnim, prvim ljekarskim pregledom koji obuhvati nalaz po organskim sistemima, neurološki i lokalni nalaz. U najvećem broju slučajeva se dijagnoza postavi na taj način, a, ako bude potrebe, uradi se RTG snimak ili CT i MRI LS kičme.

NEURPSIHIJATRIJA: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar, objasnio je kako promjena vremena utječe na ljudsko zdravlje. Apsolutno svi ljudi zavise od vremena. Razlika je samo u stepenu utjecaja vanjske sredine na svaki pojedinačni organizam. Reakcija na temperaturu, vlažnost zraka, atmosferski pritisak, jačinu vjetra, stepen sunčeve aktivnosti i geomagnetne poremećaje je sasvim prirodna. Vrijeme stalno utječe na ljudsko zdravlje, ali, nažalost, s godinama ova reakcija može poprimiti patološke oblike..

OFTALMOLOGIJA: Dr. Enesa Begović, oftalmologinja, objasnila je kako leberova amauroza dovodi do sljepila. Leberovo nasljedno urođeno sljepilo (amauroza) rijetko je oboljenje, uglavnom povezano s jednom od tri genske mutacije na mitohondrijalnoj DNK. To je nasljedni poremećaj funkcije mrežnice oka. Procjenjuje se da se javlja kod jednog od 30.000 do 50.000 stanovnika, što je čini jednom od najčešćih mitohondrijalnih bolesti. Asimptomatskih prenosilaca ovog gena ima 1 na 8.500 stanovnika.

JOŠ: Visoka temperatura i nedostatak znaka alarm su za ljekara; Sjeme piskavice snižava holesterol; Grejp za vitku liniju; Ove namirnice ne jedite prije spavanja; Većina pušača krije naviku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.