NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Najčešće se javljaju upala sluznice, konjunktivitis i promjene na rožnici

Ovu infekciju karakterizira niz simptoma, a to su povišena tjelesna temperatura, otečene limfne žlijezde i upala ždrijela

Avaz.ba

26.1.2022

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Najčešće se javljaju upala sluznice, konjunktivitis i promjene na rožnici.

NAŠA TEMA: Dr. Enesa Begović, oftalmologinja, objasnio je šta je infektivna mononukleoza - tzv. bolest poljupca. Dodala je da ovu infekciju karakterizira niz simptoma, a to su povišena tjelesna temperatura, otečene limfne žlijezde i upala ždrijela.

NUTRICIONIZAM: Inga Marković, nutricionistkinja, objasnila je koja je ishrana važna ako ste zaraženi omikronom. Kao i kod svih respiratornih infekcija, topli napici imaju prioritet i tokom infekcije koronavirusom. Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom, uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može biti i topla voda s medom i limunom.

FIZIJATRIJA: Dr. Edin Buljugić, fizijatar, objasnio je šta je Severova bolest i kako se manifestira. Bol u petama, koji se naziva i kalkanearni apofizitis, javlja se prvenstveno kod aktivne djece (bolest je češća kod dječaka) u dobi od 9 do 14 godina. Najčešće se javlja kod dječaka koji se bave atletikom, ali je moguće i kod drugih sportova.

JOŠ: Kaki pomaže u borbi protiv šećerne bolesti; Mlijeko za bolji san; Peršun pomaže kod dijabetesa; Dugo gledanje TV-a je štetno; Najčešći simptom bolesti žuči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.