POTPREDSJEDNIK RS

Salkić: Aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje

Posjetio Bošnjake u Janji nakon jučerašnjeg incidenta

A. O.

Salkić u posjeti Medžlisu Islamske zajednice u Janji

Foto: FACEBOOK


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je posjetio Janju nakon jučerašnje pucnjave ispred Atik džamije i verbalnog vrijeđanja vjernika Bošnjaka.

On je održao sastanak sa glavnim imamom, Omerom ef. Camićem, predsjednikom ovog Medžlisa, Huseinom Camićem, potpredsjednikom Skupštine Grada Bijeljina, Mustafom Gradaščevićem, odbornikom u Skupštini Grada Bijeljina, Azemom Aletovićem, predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Janja, Mujom Bogaljevićem i izaslanikom muftije tuzlanskog, Muamerom Zukićem u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Pozvao je nadležne institucije da ovaj slučaj rasvijetle.

Kazao je da sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente.

Uznemireni stanovnici

- Bošnjaci Janje su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg oružanog incidenta i verbalnog vrijeđanja džematlija Atik džamije u Janji. Ovo nije i ne bi se trebao posmatrati kao obični incident izazvan od strane pijanih ekstremno nastrojenih pojedinaca. Stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine. Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka - rekao je Salkić. 

  • Salkić pozdravio prisutne

    Salkić pozdravio prisutne

    Foto: FACEBOOK


Pružena podrška

- Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta - rekao je. 

Nakon ovog sastanka Salkić je obavio džumu-namaz u Atik džamiji, kod koje se dogodio jučerašnji napad i razgovarao sa Bošnjacima Janje, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

Više o:

Ramiz Salkić Janja
NA VRH

Podijeli članak na