UDRUŽENJE BANAKA

Kutle potvrdio: Banke u BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u 2022. godini

Potražnja za kreditima je dosta manja od ponude tako da banke u BiH ne mogu ni razmišljati o povećanju kamata, dodao je on

Kutle je precizirao da su u BiH kamate na sve kredite, osim na minus po tekućem računu, manje od tržišno očekivanih, što dugoročno nije dobro.. Arhiv

N. Ć. / Fena

9.1.2022

Jasno je da bi prema rastu inflacije, a pogotovo očekivanju još većeg rasta u ovoj godini to bilo teoretski očekivano. Kažem teoretski jer po ekonomskim kriterijima bi to bilo normalno - očekivano. Situacija sa kamatama u EU je takva da, bez obzira na inflaciju, do sredine 2023. Evropska centralna banka neće dirati kamate, a i ako bi ih nakon toga podizala to bi bilo postepeno u promilima - naveo je Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, za Fenu.



Ne može se razvijati zdrava konkurencija

Dodao je da je, nažalost, potražnja za kreditima je dosta manja od ponude tako da banke u BiH ne mogu ni razmišljati o povećanju kamata. Kutle je precizirao da su u BiH kamate na sve kredite, osim na minus po tekućem računu, manje od tržišno očekivanih, što dugoročno nije dobro.

- Nije dobro jer se na taj način ne može razvijati zdrava konkurencija i tako potreban rast. One kratkoročno, i kod nas kao i u EU, pomaže slabima a dugoročno uništavaju zdrave - smatra Kutle.

Realno ne bi dovelo do pozitivnog pomaka

Istakao je da nije realno očekivati ni značajnije smanjenje kamatnih stopa, niti bi to dovelo do bilo kakvog pozitivnog pomaka.

- Iluzija je da je visina kamata bilo kakav problem u BiH i ko se ne može razvijati sa ovakvom kamatom on ima problem sa kvalitetom proizvoda, a ne sa cijenom kapitala - dodao je Kutle.

Potcrtao je da je, nažalost po sve nas i budućnost ove zemlje, potražnja za kreditima na razini koja ne obećava brzi rast i razvoj. Zašto je to tako zahtijevalo bi dublju analizu, ali je jasno da se situacija neće brzo promijeniti na bolje - tvrdi Kutle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.