REAKCIJE

Kukić za "Avaz": Amerikanci su prijatelji BiH, morao sam se povući, možda je vrijeme i za penziju

Predsjednik ističe PDA da je jedino racionalno rješenje bilo prihvatiti odluku SAD

Mirsad Kukić. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

13.1.2022

Nakon što je dospio na listu sankcija SAD-a, Mirsad Kukić je danas objavio kako se povlači s mjesta predsjednika PDA. U razgovoru za "Avaz" Kukić ističe kako je odluka donesena u dogovoru s koalicionim partnerima. 


Probosanski blok

- U dogovoru sa probosanskim blokom i koalicionim partnerim u Tuzlanskom kantonu, dakle sa SBB-om, SDP-om, NiP-om i Našom strankom ocijenili smo da je najracionalnije rješenje da podnesem ostavku da bismo sačuvali probosanski blok i da bismo uspostavili princip da svi oni koji budu sankcionisani od naših prijatelja Amerikanaca se moraju povući, kako bi se uspostavio taj princip. Ja, sam nažalost bio prvi - navodi Kukić.

Na pitanje koga vidi kao svog nasljednika na čelu PDA, Kukić naglašava da ta odluka još nije dosena.


- Nisam razmišljao ko bi to mogao biti. Mi smo prvi kongres održali tek prošle godine. Znači, Glavni odbor zasjeda 23. januara, a 24. ću podnijeti pismenu ostavku te nakon toga ćemo razmotriti ko je adekvatna osoba da ubuduće vodu stranku, s ciljem da održimo njenu snagu te i dalje budemo ozbiljan subjekt na političkoj sceni - objašnjava Kukić.

Predsjednik ističe PDA da je jedino racionalno rješenje bilo prihvatiti odluku SAD.


Najracionalnije je prihvatiit njihove odluke

- Moje mišljenje je da ako je u datom trenutku neko prijatelj Bosni i Hercegovini, ko joj može pomoći, to su Amerikanci. Najracionalnije je prihvatiit njihove odluke, makar i nemali trenutno objašnjenje šta je razlog za to, ali vremenom će i to biti objavljeno, sigurno ništa napamet nisu donijeli – navodi Kukić.

Na pitanje šta namjerava raditi dalje u životu, Kukić navodi.

- Imam mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH koji treba da okončam ove godine, a poslije toga, ko zna, možda je vrijeme i za penziju – kroz smijeh ističe Kukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.