ZAMJENIK NAČELNIKA ŠTABA

Brajs Hodet: Nema potrebe za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom

Dodao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini i Distriktu Brčko

Sigurnosna situacija u Distriktu stabilna. Ilustracija

N. Aj. / Srna

20.1.2022

Zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Brajs Hodet (Brice Houdet) u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Distrikta Brčko Sinišom Milićem rekao je da smatra da nije pogoršana bezbjednosna situacija u državi i Distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom.


Iznenađen pozivom

- Kada se vratim u Brisel ambasadorima mogu reći da ne postoji sigurnosna prijetnja Distriktu Brčko i da situacija nije onakva kakvom su nam je predstavili pojedini mediji i ljudi - rekao je Hodet, saopćeno je Skupštine Distrikta Brčko.

Dodao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini i Distriktu Brčko.

Milić je u razgovoru sa Hodetom u Brčkom istakao da je sigurnosna situacija u Distriktu stabilna, te da je bio iznenađen pozivom pojedinih političkih subjekata u BiH na raspoređivanje NATO trupa u Brčkom.

Dobra saradnja

- Moj utisak je da nijedan narod u Distriktu nije za ratnu opciju. Većina stanovnika spremna je da putem dijaloga radi na unapređenju života u ovoj lokalnoj zajednici. Znamo da razgovor između sva tri naroda nema alternativu jer smo ovdje odnos izgradili upravo na dijalogu - dodao je je Milić.

On je napomenuo da vlast u Distriktu ima dobru saradnju sa supervizorom za Brčko i Lot timom EUFOR-a, kao i policijom Distrikta Brčko koja profesionalno rješava sve probleme, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.