SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Palmer: Stranke su napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora

Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene, dodao je Palmer

Palmer: Ovakva vrsta razgovora se mora nastaviti. A. Čengić

Piše: A. Čengić

30.1.2022

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer (Matthew) obratio se medijima nakon završenih pregovora oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

- Čuli smo neke da su im govorili da ne treba razgovarati. Sama činjenica sa su došli ovdje i razgovarali otvoreno i konstruktivno mislim da pokazuje koliko su posvećeni rješavanju pitanja. Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene - rekao je Palmer.


Palmer je dodao da je potrebno iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijam, ali i osigurati da su institucije jake.

- Ni jedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora - poručio je Palmer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.