PREVENCIJA

Od karcinoma grlića materice u RS godišnje umre 50 žena

Obradović kaže da je incidenca od raka grlića materice visoka i na nivou u BiH, s obzirom da godišnje oboli 300 žena od kojih jedna trećina izgubi bitku sa ovom bolešću

U Domu zdravlja Doboj pregledano 11.207 žena. Ilustracija

A. Č.

2.2.2022

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, svake godine otkrije se 180 novih slučajeva oboljenja od karcinom grlića maternice, od kojeg 50 žena umre, izjavila je doktrica porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja Tamara Obradović.

Obradović kaže da je incidenca od raka grlića maternice visoka i na nivou u BiH, s obzirom da godišnje oboli 300 žena od kojih jedna trećina izgubi bitku sa ovom bolešću.

- Karcinom grlića maternice je tip karcinoma koji vrlo kasno daje tegobe, odnosno kada se jave tegobe u pitanju je već poodmakli stadijum - rekla je Obradović i istakla da je na ovim prostorima i dalje žene nisu dovoljno svjesne da su neophodni redovni ginekološki pregledi.

Ginekolog u Domu zdravlja Doboj Jadranka Đuranović-Miličić kaže da je prošle godine u ovoj ustanovi pregledano 11.207 žena, urađeno 2.125 PAPA testa sa 35 suspektna nalaza.

Ona je upozorila da se učestalost pojave ovog teškog oboljenja spušta na nižu životnu dob, ali da su i dalje najugroženije žene iz reproduktivnog doba i seksualno aktivne, pa kod njih treba staviti akcenat na prevenciju i zaštitu.

- S obzirom na sve prisutne faktore rizika koje je nemoguće eliminisati mi preporučujemo da se PAPA test obavi jednom godišnje - rekla je Miličić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.