MAJKL SKANLAN

Šmitov zamjenik: Vrijeme je za finaliziranje aktivnosti kako bi Brčko postalo regionalno prometno čvorište

Prisustvovao je danas sastanku zvaničnika Brčko Distrikta i predstavnika javnih preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi RS na kom se razgovaralo o budućoj trasi mreže autoputeva koja će prolaziti kroz Distrikt

E. Ć.

4.2.2022

Supervizor Skanlan pozdravio angažman svih sudionika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Majkl Skanlan (Michael Scanlan) prisustvovao je danas sastanku zvaničnika Brčko Distrikta i predstavnika javnih preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi RS na kom se razgovaralo o budućoj trasi mreže autoputeva koja će prolaziti kroz Distrikt.

Supervizor je pozdravio angažman svih sudionika i još jednom istakao kako je važno da vlasti Brčko Distrikta ovog mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo započeti s realizacijom ovog projekta od suštinskog značaja.



Vrijeme ističe

Iskorištavanje strateškog ekonomskog položaja Brčkog za kreiranje višemodalnog transportnog čvorišta – sa spojnicom autoputeva, rekonstrukcijom postojećeg mosta, te modernizacijom luke uz poboljšan željeznički i cestovni pristup – pretvorit će Distrikt u prioritetnu destinaciju za ulaganja povezanu s tržištima zemalja EU i Zapadnog Balkana.

Da bi se ovo realiziralo, moraju se ostvariti sve tri komponente. Dobra vijest je da su u toku aktivnosti na modernizaciji luke. Što se druge dvije komponente tiče, ovog mjeseca bi trebale biti donesene konačne odluke koje će omogućiti realizaciju ovih projekata.

Donošenje odluke o trasi mreže autoputeva kroz Brčko Distrikt je u nadležnosti vlasti Brčko Distrikta. Odluka o Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Gunja-Brčko, koji je već usaglašen i parafiran, u nadležnosti je Vijeća ministara BiH. Vrijeme ističe.

Uspostava višemodalnog prometnog čvorišta

Supervizor se u četvrtak sastao sa šefovima poslaničkih klubova stranaka SNSD-DEMOS, HDZ BiH i SDA i s njima razgovarao o usvajanju Zakona o državnoj službi, na proljeće ove godine. Supervizor će se u narednim sedmicama sastati sa svim poslaničkim klubovima i sa nezavisnim poslanicima kako bi s njima razgovarao na ovu temu.

Uspostava višemodalnog prometnog čvorišta i uvođenje reorganizirane, odgovorne državne službe okrenute ka pružanju zadovoljavajućih usluga, osigurat će da Distrikt ne bude samo primjer međuetničkog suživota, nego i primjer dobrog upravljanja i prosperiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.