MJERE OPREZA

Zbog jakih udara vjetra u Hercegovini i većem dijelu Bosne na snazi meteoalarm

Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar. ILUSTRACIJA

A. O.

8.2.2022

Zbog jakih udara vjetra u jugozapadnoj i jugoistočnoj Bosni te na području istočne Hercegovine na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je na ostalom prostoru Hercegovine, centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne na snazi žuti meteoalarm, piše Anadolija.

Tako se na području regija Foča i Trebinje gdje je na snazi narandžasti meteoalarm prognozira mjestimično pojačan vjetar s udarima od 17 do 22 metra u sekundi (od 61 do 80 kilometara na sat), dok se u regiji Livno očekuju udari vjetra sjevernog smjera od 60 do 75 kilometara na sat.


Mjere opreza

- Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući - navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na području regije Mostar prognoziraju se udari vjetra sjevernog smjera od 40 do 55 kilometara na sat, a u regijama Sarajevo i Tuzla udari vjetra sjevernog smjera od 40 do 50 kilometara na sat, te u regiji Višegrad mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat), posebno u planinskom dijelu regije gdje može biti i olujni od 40 do 65 kilometara na sat.


Nove padavine

U ovim regijama na snazi je žuti meteoalarm.

- Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar - upozoravaju iz FHMZ-a BiH.

Inače, uslijed novih padavina na Bjelašnici je izmjeren 131 centimetar snijega, u Livnu 12, Sarajevu 8, te Bugojnu 2 centimetra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.