NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Akne mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje

Pretežno zahvata lice, grudi, gornji dio leđa

Avaz.ba

8.2.2022

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Akne mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje.

NAŠA TEMA: Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije, objasnila je kako nastaju akne. Acne vulgaris je multifaktorska i upalna bolest kože koja zahvata pilosebacealnu jedinicu. Pretežno zahvata lice, grudi, gornji dio leđa. Karakteristične lezije su komedoni, papule, pustule, nodule, ciste i ožiljci. Iako pogađa sve starosne grupe akne se prvenstveno smatraju bolešću adolescencije. 

ENDOKRINOLOGIJA: Dr. Boris Ilić, spec. interne med. spec. urg. med. subspec. endokrinologije, objasnio je šta je gestacijski dijabetes i da je to rizik za nepovoljan ishod trudnoće.  Oko 7 posto trudnica ima gestacijski dijabetes, a učestalost posljednjih godina značajno raste. Najčešće nastaje u drugom tromjesečju trudnoće. Vrlo je važno na vrijeme dijagnosticirati gestacijski dijabetes zbog mogućih komplikacija koje može izazvati i kod majke i kod ploda. 

PEDIJATRIJA: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević, objasnio je kako je hrkanje specifična zvučna manifestacija tokom spavanja koja se javlja pri kretanju zraka tokom disanja. Otvoren dišni put za prolaz zraka u pluća postiže se pomoću napetosti mišića grla i jezika, ali kada spavamo, mišići grla i jezika se opuštaju i dovode do priljubljivanja mekih zidova dišnog puta, što otežava prolaz zraka.Sve osobe koje hrču nemaju apneju u spavanju, ali je sigurno da one koje glasno hrču imaju povremeno atake prestanka disanja. Apneja je stanje prestanka disanja u snu. 

JOŠ:  Bananom ublažite žgaravicu;  Raž bogat vitaminom B5; Hranom možete zagrijati organizam; Namirnice koje ublažavaju stres; Koliko često treba prati jastuk.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.