ZAHVALNOST RADNICIMA

Vlada i Sindikat zaposlenih u zdravstvu ZDK dogovorili 11-postotno povećanje plaće u 2022.

To je mala zahvalnost zdravstvenim radnicima, a stvaramo preduvjet da, vrlo brzo, ponovo krenemo u proceduru dogovaranja, izjavio je ministar Jupić

Potpisan novi kolektivni ugovor. Vlada ZDK

A. Č.

7.4.2022

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK-a Zaim Begić potpisali su danas novi kolektivni ugovor koji će važiti narednih 20 mjeseci. 

Ministar Jupić je istakao kako je Vlada ZDK ispunila ono što su obećali prije mjesec dana kada su potpisali kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK.

- Danas smo potpisali kolektivni ugovor sa sindikatima uposlenika u zdravstvu, ukupno povećanje plata je 11,5 posto, a sa povećanjem od 12 posto kod prošlog kolektivnog, plata je porasla za 24-25 posto. Ovo se odnosi na ova sindikata, na sve zdravstvene radnike u ZDK. Jedini smo kanton koji je ovako riješio socijalni dijalog, izbjegli štrajkove, nerede... To je mala zahvalnost zdravstvenim radnicima, a stvaramo preduvjet da, vrlo brzo, ponovo krenemo u proceduru dogovaranja - izjavio je ministar Jupić.


Primjer dobre prakse

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić napomenuo je kako je taj kanton “primjer dobre prakse” socijalnog dijaloga sa svim sindikatima na području ZDK-a.

- Ovo je zadnje potpisivanje kolektivnog ugovora, koji su do sada istekli. S ovim kolektivnim ugovorom, na jedan se način zahvaljujemo našim zaposlenim u oblasti zdravstva – istakao je Bašić. 

Više od 1.100 KM

Novim kolektivnim ugovorom, oko 3.100 zaposlenika u zdravstvu tog kantona, od kojih su oko 2.100 članovi te sindikalne organizacije, u dva će navrata ove godine dobiti 11-postotno povećanje plaće koja će u prosjeku iznositi nešto više od 1.100 KM.

- Naravno, moglo je bolje, ali u ovom smo momentu zadovoljni povećanjem. U odnosu na ova poskupljenja, trebalo je da povećanje bude od 50 posto. Pregovori su počeli prije šest-sedam mjeseci. Sve je ispoštovano onako kako je rečeno – istakao je Begić.

Napomenuo je da je posljednje povećanje plaće bilo 31. decembra 2020. godine, a da je njihov kolektivni ugovor istekao 31. marta. Prošli je mjesec potpisan kolektivni ugovor i za nešto više od 700 doktora medicine i stomatologije ZDK, a oba su ugovora stupila na snagu već 1. aprila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.