SUPERVIZOR

Skanlan: Naredna tri mjeseca su ključna za uspostavu dobre uprave u Distriktu Brčkom

To podrazumijeva da se pred Skupštinom Brčko Distrikta mora naći novi zakon o državnoj službi kojim će se utvrditi parametri za efikasnu, odgovornu i smanjenu javnu upravu, saopćili su iz OHR-a

Majkl Skanlan. Fena

H. J. I.

29.4.2022

Dok Brčko ostvaruje očigledan napredak u provođenju ključnih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski rast, naredna tri mjeseca će pokazati jesu li vlasti Distrikta spremne usvojiti reforme potrebne za osiguranje dobre uprave, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Majkl Skanlan (Michael Scanlan).


Novi zakon o državnoj službi

To podrazumijeva da se pred Skupštinom Brčko Distrikta mora naći novi zakon o državnoj službi kojim će se utvrditi parametri za efikasnu, odgovornu i smanjenu javnu upravu, saopćili su iz OHR-a.

To, također podrazumijeva i nedvosmislenu podršku Uredu za borbu protiv korupcije u provjeri personalnih dosjea svih javnih uposlenika kako bi se ustanovilo raspolažu li oni potrebnim kvalifikacijama za poziciju na koju su primljeni kako bi služili građanima i privredi u Brčkom.

Nadalje, to podrazumijeva potrebu da se u javnim preduzećima Distrikta osigura postojanje istih visokih standarda u pogledu njihovog učinka i integriteta.


Dio rješenja ili dio problema

U tom smislu, kako je istaknuto, vlasti imaju priliku angažirati se, zajedno s međunarodnim donatorom, kako bi se osiguralo da finansijski rezultati, korporativno upravljanje, prakse nabavke i sastav radne snage u javnim preduzećima budu u skladu s njihovom deklariranom misijom javne službe, kao i s međunarodnim standardima transparentnosti, odgovornosti i učinkovitosti.

- Način na koji vlasti Distrikta budu rješavale ova i druga slična pitanja, poput npr. rebalansa budžeta, provođenja odluka Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ili procesuiranja slučajeva korupcije, jasno će pokazati jesu li vlasti i izabrani zvaničnici u Distriktu dio rješenja ili dio problema - naglasio je supervizor.

O ovim pitanjima razgovarano je na sastancima supervizora s vodstvom Vlade i Skupštine Distrikta, šefom Odjeljenja za javne poslove Brčko Distrikta, te predstavnicima brčanskih ogranaka SP RS i "Ujedinjene Srpske", navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.