RAZGOVOR S POVODOM

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović za "Avaz": Sudbina "Ginexa" je sudbina Goražda

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović očekuje da u svim budućim razgovorima o ovom privrednom društvu budu uvaženi i stavovi Gradskog vijeća, Gradske uprave, ali i građana Goražda

Imamović: Temelj naše privrede. Al.B.

Piše: A. Bajramović

30.4.2022

Kasno sinoć okončana je drama u krugu kompanije „Ginex“ u Goraždu, Nadzorni odbor odustao je od prijedloga za smjenom uprave, a krajem naredne sedmice trebali bi biti organizirani pregovori aktuelne uprave „Ginexa“, predstavnika Sindikata ovog preduzeća i Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva na kojem će se, kako je najavljeno, tražiti kompromisno rješenje. 

Protesti trajali do kasno u noć. Avaz

Strateška kompanija

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i Gradsko vijeće Goražda svoje stavove su iznijeli usvajanjem Deklaracije o podršci radu i razvoju “Ginexa” i Imamović očekuje da oni budu uvaženi.

- Očekujemo da Vlada FBiH konačno dođe i u Goražde, ne moramo mi stalno ići u Sarajevo. Ginex je strateška kompanija za Goražde, ali i cijelu FBiH, jer radi se o gigantu sa ogromnim razvojnim potencijalom. Zbog toga se o sudbini GINEX-a, a time i Goražda, ne može i ne smije odlučivati bez naše saglasnosti. Gradsko vijeće je prije dva dana usvojilo Deklaraciju o podršci radu razvoju tog privrednog društva, kojom je sve nadležne institucije pozvalo da s najvećom odgovornošću, u skladu sa zakonom i sa razumjevanjem strateškog značaja ovog preduzeća za Grad Goražde i BiH, pristupaju donošenju odluka o budućnosti preduzeća UNIS “Ginex”. Goražde mora imati garanciju opstanka i ostanka “Ginexa” u ovom gradu jer to je temelj naše privrede i osnovna pretpostavka za održavanje funkcionalnog društva i života u Goraždu – kazao nam je Imamović.

Podsjetimo, nakon informacija da će aktuelna uprava biti smijenjena i zakazivanja sjednice Nadzornog odbora na kojoj je takav prijedlog usvojen pa „zaleđen“, stotine radnika i građana protestiralo je ispred zgrade uprave „Ginexa“. Među njima je bio i gradonačelnik Imamović.

Imamović na protestima radnika. Avaz

Potražnja ogromna

- Vlada FBiH ima pogrešan pristup kada je riječ o „Ginexu“. Prvo zato što u tom preduzeću radi više od 700 radnika, a drugo zato što je prošle godine „Ginex“ ostvario 11 miliona maraka dobiti. Radi se o najboljoj kompaniji u oblasti namjenske industrije koja bilježi odlične poslovne rezultate, o proizvođaču detonatorskih kapisli čija je potražnja na tržištu ogromna – ističe Imamović.

On očekuje da se pogrešnim odlukama ne eksperimentira sa budućnošću preduzeća.

- „Ginex“ ima kapacitet ne samo da širi proizvodnju, već da razmišlja i u pravcu otvaranja Odsjeka Mašinskog fakulteta kako bi ovdje školovao kadrove za budućnost i stvarao bazu za daljnji razvoj – kaže Imamović.

Zbog situacije u „Ginexu“ građani Goražda sutra će organizirati prvomajsku protestnu šetnju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.