HUMANITARNI RAD

Sedmica Crvenog križa obilježit će se od 8. do 15. maja

Vjerujemo u moć ljubaznosti, a Pokret je prisutan svuda, širom svijeta, pružajući pomoć najugroženijima u svim kontekstima, navodi se u saopćenju

Crveni križ. AGENCIJE

A. O.

6.5.2022

Svjetski dan (08.05.) i sedmica Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca obilježava se svake godine od 8. do 15. maja sa ciljem da javnosti bude prikazan humanitarni rad Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (Pokret) u svijetu.

Protekle mjesece i godine obilježile su višestruke krize koje nikoga nisu poštedile i najteže su pogodile najugroženije ljude - od pandemije Covid-19 do kriza izazvanih klimatskim promjenama, humanitarnih vanrednih situacija i eskalacije sukoba.


Pokret nudi nadu

- Ali uprkos tome, ima toliko nade i humanosti u vidu djela dobrote. Stoga, ove godine cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je da se naglasi da smo svi ljudi, da su djela dobrote svuda oko nas. Bez obzira na to koliko su ova djela velika ili mala, ona imaju ogroman uticaj na živote ljudi. Vjerujemo da djela dobrote imaju moć da izazovu talasasti efekat, da se umnože, da se šire po zajednicama, zemljama i cijelom svijetu. Vjerujemo u moć ljubaznosti, a Pokret je prisutan svuda, širom svijeta, pružajući pomoć najugroženijima u svim kontekstima - od katastrofa velikih razmjera, rada u situacijama sukoba, pa do udaljenih i teško dostupnih područja do kojih ne može doći nijedna druga humanitarna organizacija - navedeno je u saopćenju.

Uz neutralnost i nepristrasnost, Pokret nudi nadu i pomoć i djeluje kao snaga pozitivnih promjena u zajednicama kad je to najviše potrebno.

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH), kao punopravni član Pokreta, će kroz Crveni krst Republike Srpske, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni krst/ križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine provoditi raznovrsne aktivnosti s ciljem da pod sloganom “Svi smo ljudi”, ovog Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca budu slavljene sve vrste djela dobrote i pokazano da zajedno imaju istinski globalni uticaj.


Prikupljanje dobrovoljnih priloga

Povodom obilježavanja Svjetskog dana i sedmica Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a u skladu s navedenim sloganom, zaposleni i volonteri Društva Crvenog križa BiH će putem Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, Crvenog krsta RS i Crveni krsta Brčko Distrikta provesti informativno-promotivne, edukativne, socijalne, zdravstvene i ostale aktivnost.

Među tim aktivnostima su štampanje i distribucija markica (za građanstvo i za pošte) i plakata, prikupljanje dobrovoljnih priloga građana putem markica Crvenog krsta/križa, medijska promocija – nastupi na TV i radio stanicama širom BiH, prijemi ili sastanci s predstavnicima vlasti i zajednice, organizovanje izložbe „Priča o jednoj ideji“, organizovanje pokaznih vježbi iz pružanja prve pomoći, kao i masovne edukacije javnosti o osnovnim koracima kardiopulmonalne reanimacije. Neki od od planiranih događaja su također sajam Crvenog krsta/križa – postavljanje informativno-edukativnih štandova za svaku programsku aktivnost, online kampanja i radionice širenja znanja o vrijednostima Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, distribucija humanitarne pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u kolektivnim centrima, manjinskim zajednicama, ustanovama socijalne i dječije zaštite te akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

- Pokažimo svijetu da možemo svi biti ljudi - poručili su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.