SAOPĆENJE

Konačno: Bevanda šalje u ponedjeljak budžet na usvajanje

Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen Predsjedništvu BiH, rekao je

Vjekoslav Bevanda. Arhiv

A. K.

20.5.2022

Ministarstvo finansija i trezora BiH završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog bužeta (DOB) za razdoblje 2022.-2024. godina i Budžeta Vijeća ministara BiH, navodi se u saopćenju ovog Ministarstva.

Nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio povodom mnogobrojnih špekulacija u javnosti u vezi procedura usvajanja budžeta da svemu ovome prethode zahtjevi i konsultacije s budžetskim korisnicima koji su anekse budžetskih zahtjeva slali mimo svih rokova tražeći dodatna sredstva.


Upućen u februaru

Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo finansija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana te je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

- Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2024. godina, koji je Fiskalno vijeće usvojilo 30. 3. ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo finasija i trezora svoj dio posla završilo u roku.

Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen Predsjedništvu BiH - naglasio je ministar Bevanda.

Navodi da je Ministarstva finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima uporedo radilo Dokument okvirnog budžeta (DOB) za razdoblje 2022- -2024. godina i Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.


Utvrđuje prijedlog

- To su dva obimna i ozbiljna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je imalo težak zadatak i prema tome se odnosimo odgovorno, profesionalno i ne podliježemo raznim pritiscima koji su svakodnevni i neosnovani - rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo financija i trezora BiH je samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagatelju - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.