REAKCIJE

Marić za "Avaz": Šta će biti sa 150 radnika iz tri zavoda koji se sada spajaju?

U SBB-u razmišljamo potpuno racionalno jer je ovo segment zdravstva, ovdje je nepoželjna politika

Zvonko Marić. Avaz

Piše: N. Ć.

24.5.2022

Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Ovom odlukom će Zavodi za medicinu rada, zdravstvenu zaštitu studenata i sportsku medicinu biti spojeni u jednu ustanovu.




Spajanje nespojivog

Tim povodom, zastupnik SBB-a Zvonko Marić istakao je da se ovdje radi o nespojivim segmentima rada, te da je ranije ukazivao ministru zdravstva Harisu Vraniću da bi mogao snositi eventualne posljedice.

- Ja sam i ranije govorio o nesvrsishodnosti spajanja tri zavoda u jedan, zato što se tu spaja nešto što je nespojivo. Podsjetimo i da je fedeeralni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je donirao modernu opremu s kojom se uspješno radi u tim centrima, ali odjednom se našlo rješenje i to u spajanju - kazao je Marić.

Također, Marić je poručio da je ovim unesena konfuzija.

- Ja ne znam na šta će ovo izaći, ali sam upozorio ministra Vranića da on odgovara za eventualni neuspjeh, pitanje je i zakonskog okvira. Postoje pretpostavke i tužbi prema Kantonu i tako dalje. Treba zbrinuti sve te zaposlenike, a njih je oko 150 u sva tri centra. Šta će biti s njima - upitao je Marić.

Narušavanje sistema

Marić je naveo da je ministar Vranić naglasio da će se ovaj proces voditi postepeno, kako ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u KS, ali on ne vidi na koji način će se to desiti.

- Upozorio sam da na čelu te nove ustanove mora biti ekonomista, neko ko se razumije u budžet, a ne neko iz struke jer samim tim što su sada tri centra postala jedan, raspisivat će se natječaj za javne nabavke i tako dalje, Ministar je obećao da će uvažiti ono na što sam upućivao, a mi iz SBB-a zaista nemamo razloga da unosimo bilo kakvu politiku, razmišljamo potpuno racionalno jer je ovo segment zdravstva, ovdje je nepoželjna politika - dodao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.