KANTONALNI ODBOR

SDA Sarajevo: Za tri mjeseca, Vlada KS je netransparentno potrošila skoro 130 miliona KM

Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu, naveli su

SDA Sarajevo: Konaković je stvarni vlasnik sarajevske Trojke. Arhiva

H. J. I.

29.5.2022

Kantonalni odbor SDA Sarajevo podupire interesovanje medija da se istraži štetnost Uredbe kojom, kako kažu, Vlada Kantona Sarajevo "otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki".

Vlada KS je donijela Uredbu o kontroli javnih nabavki za koju navode da poboljšava transparentnost. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je sumnju da takva uredba potkopava državne zakone zbog čega je Uredbu podnio Ustavnom sudu na ocjenu.


Opasnost zaobilaženja procedura

Sa tim je saglasan i Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

- Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pomoći će u sprječavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem - naveli su iz kantonalne SDA.


Navode da je opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH otvorena i višestruka te da se stvarni razlog donošenja Uredbe najbolje vidi u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci.


"Stvarni vlasnik sarajevske Trojke"

- Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu - naveli su.

Zatim su prozvali Elmedina Konakovića koji je, nakon što je Džaferović podnio apelaciju Ustavnom sudu, na svom Facebooku napisao da SDA ne dozvoljava Trojki da u Kantonu Sarajevo radi na borbi protiv korupcije i povećanju transparentnosti.


- Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.