NAJOZBILJNIJA KRIZA

State Department o novim sankcijama: Vlast u RS potkopava državne institucije, HDZ BiH sakati demokratske procese

Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje ovlasti da promoviraju odgovornost za one koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na zapadnom Balkanu

State Department se oglasio o sankcijama Čavari i Šeraniću. Agencije

H. J. I.

6.6.2022

Sjedinjene Američke Države sankcionisale su Marinka Čavaru i Alena Šeranića, koji su obojica opstruirali ili prijetili provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopali demokratske procese ili institucije Bosne i Hercegovine. Oni nastavljaju da slijede etnonacionalističke interese nauštrb mira, stabilnosti i prosperiteta svoje zemlje. Ove destabilizirajuće aktivnosti potkopavaju izabranu budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal, navodi se u saopćenju State Departmenta.

BiH se suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim partijama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) sakati demokratske procese u zemlji.


Prosperitet i prava građana

BiH se suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim partijama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu RS kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) osakaćuju demokratske procese u zemlji.

Marinko Čavara i Alen Šeranić sankcionisani su u skladu sa Izvršnom naredbom 14033 zato što su bili odgovorni ili saučesnici, ili su bili direktno ili indirektno angažovani u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu. 

Čavarino odbijanje da imenuje sudije za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH (FBiH) blokiralo je funkciju Sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes, tijela sudija Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine formirao Visoki predstavnik za BiH koja je namijenjena rješavanju ključnih pitanja koja su pokrenuli delegati u Domu naroda FBiH. To je spriječilo ključne reforme i ometalo demokratske procese ili institucije. Takvi propusti u upravljanju utiču na dobrobit, prosperitet i prava građana širom FBiH. 


Napad na ustavni poredak BiH

Šeranić je podržao napore za stvaranje entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva u RS-u koja će potkopati državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i to predstavlja napad na ustavni poredak BiH. 

Sjedinjene Države snažno pozivaju rukovodstvo RS-a da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i vrati se na posao u okviru postojećih državnih institucija i da preokrene napore za stvaranje ilegalnih paralelnih institucija u RS-u.

Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje ovlasti da promoviraju odgovornost za one koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na zapadnom Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.